Lieke van Lexmond vindt het belangrijk haar zoon te leren communiceren. "Het zorgt ervoor dat je je vrij voelt in de maatschappij eigenlijk. Dat je jezelf kunt uitdrukken zoals je dat wilt, dat je niet belemmerd wordt", vertelt de actrice aan NU.nl.

Van Lexmond heeft dinsdagochtend de Nationale Voorleesdag ingeluid door een klas voor te lezen uit Het feestje van Buurpoes over Woezel en Pip. De dag wordt gehouden in het kader van de Week van de Alfabetisering.

De 34-jarige actrice leest haar 1-jarige zoontje Vik vaak voor.

"Ik heb in een artikel gelezen dat het belangrijk is om kinderen zelfs al in het eerste levensjaar veel voor te lezen. Je kan daarmee een grote voorsprong geven op het gebied van taal. Dus dat doe ik eigenlijk al vanaf hij net geboren is."

Video: Lieke van Lexmond: ‘Mijn moeder verzon de mooiste fantasieverhalen’

Gesprek

De actrice grijpt het onderwerp van een boek vaak aan om met haar jonge peuter in gesprek te gaan.

"Hoe klein hij ook is. Ik vraag hem wel: vind je dat aardig van hem of is dat leuk? Je leert natuurlijk veel naar aanleiding van een boek. Sommige dingen die in een boek staan, daar ben je het zelf misschien minder mee eens. En dan zeg ik ook: nou dat vindt mama niet zo lief hoor van die meneer."

Volgens Van Lexmond kun je met taal laten zien wie je bent. "Het lijkt me lastig als je in Nederland woont en je moeite hebt met taal of analfabeet bent. Dat zet je toch een beetje buiten de maatschappij. Ik vind het heel goed dat het wordt gestimuleerd dat je je daar niet voor hoeft te schamen. Dat, hoe oud je ook bent, je durft te zeggen dat je er iets aan wilt doen. Daarom is deze week ook zo belangrijk."

Acteren

Van Lexmond houdt van voorlezen. "Het is natuurlijk gewoon acteren." Als actrice gebruikt ze tijdens het voorlezen dan ook meerdere stemmetjes. "Mijn ouders deden dat ook, dus ik ben echt gewend om van het boek iets levends te maken." 

De actrice leest haar 1-jarige zoontje "van alles" voor, van Annie M.G. Schmidt tot Woezel en Pip. "Ik moet toegeven dat het ook veel vrachtautoboeken zijn, of over brandweerauto's, de voortuigen dat is ook een van zijn favorieten."

Een van haar eigen lievelingsboeken is De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. "Het is een heel mooi verhaal over ruimdenkendheid, nieuwsgierig zijn en ik vind de illustraties ook echt schitterend. En Roald Dahl vond ik als kind al leuk, maar vind ik nog steeds te gek."