Ajouad El Miloudi (29) wilde tijdens het maken van zijn nieuwe programma Ajouad: kaaskop of mocro? vier tot vijf keer stoppen. De presentator vond het programma bij vlagen te persoonlijk. 

"Ik was bang om afgemaakt te worden. In Nederlandse kringen of juist in de Marokkaanse. Het gaat over taboes in de Marokkaanse cultuur, over liefde bijvoorbeeld, of over mijn imago en status. Waar ben ik aan begonnen, dacht ik vaak. Cas Jansen, de regisseur, heeft me erdoorheen getrokken."

Dit zegt de presentator tegen de Volkskrant. In Ajouad: kaaskop of mocro? onderzoekt El Miloudi zichzelf en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Thema's als liefde, seksualiteit, misdaad en geloof worden besproken. Hij keert terug naar zijn jeugd in de Amsterdamse Indische buurt. 

Voorheen presenteerde El Miloudi programma's als Keuringsdienst van Waarde, Willem Wever en Puberruil. "Jarenlang heb ik veilige programma's gepresenteerd", zegt El Miloudi. "Programma's die iedereen wel leuk vindt. Alleen een idioot kan een programma als Keuringsdienst van waarde, dat zo'n sterk format heeft, verkloten." 

Mijlpaal

Het maken van Ajouad: kaaskoop of mocro? noemt de tv-maker een mijlpaal in zijn leven. "Normaal ben ik niet zo openhartig. Vrienden zeggen ook altijd dat er over mijn privéleven weinig te melden valt. Ze weten gewoon niks van me. Dit is de eerste keer dat ik met de billen bloot ga. Ik geef de volle mep. Dit is mijn eigen verhaal."

Zo heeft de presentator een intiem gesprek met zijn vader. "Die arme man, dacht ik, op de vaderlandse televisie. Ik wilde het niet. Uiteindelijk heeft het misschien wel het mooiste element opgeleverd. Mijn vader bleek met mij te willen praten over de liefde. Het was ontroerend."

Tijdens het maken van het programma kwam El Miloudi erachter dat hij zich schizofreen voelde. Hij viel als Marokkaanse Nederlander tussen wal en schip. "Over persoonlijke onderwerpen als meisjes en de liefde werd binnen Marokkaanse kringen niet gesproken, maar in de Nederlandse cultuur juist vrijuit. Nu durf ik pas te doen en te zeggen wat ik wil, mijn eigen verhaal te vertellen. Ik heb jarenlang altijd met iedereen rekening gehouden."

El Miloudi concludeert dat hij vooral zichzelf moet zijn. "Ik ben kaaskop én mocro, maar wat ik vooral moet doen is mijn eigen gevoel volgen."

Ajouad: Kaaskop of mocro? is vanaf 1 september te zien op NPO3.