De ouders van Richard Groenendijk accepteerden zijn homoseksualiteit "vrij snel". "Ze moesten er even aan wennen", vertelt hij in Linda's Zomerweek.

Hoewel Groenendijk al vanaf zijn elfde wist dat hij op jongens viel, had hij op zijn achttiende vier jaar lang een heteroseksuele relatie. "Wij kenden geen homo's in Goeree-Overflakkee. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn ouders en deed wat hoort."

"Je hebt een innerlijke drang, dus op een gegeven moment ging ik vreemd. Dat vond ik heel erg."

Volgens de 43-jarige cabaretier gebeurde dat met een jongen in een toilet van een grote winkelketen. "Het was heel eenzaam. Ik heb toen heel lang door de stad gedwaald met mijn ziel onder de arm. Zelfs toen ik uit de kast kwam, werd ik daar zo bang van dat ik toch weer terugging naar die vriendin."

Bij een voorstelling van de musical Hairspray, waar Groenendijk als stand-in de rol van de vrouwelijke Edna Turnblad speelde, kwamen zijn ouders op zijn uitnodiging kijken. "Toen was het eindapplaus en zag ik mijn vader met natte ogen. Zo'n man van zo’n eiland heeft ook een ontwikkeling doorstaan. Hij was hartstikke trots."

Negativiteit

Groenendijk vertelt aan Linda de Mol dat hij is gestopt met het lezen van reacties op zijn programma's via sociale media. "Ik heb een soort kinderslot op de computer."

De cabaretier noemt de negatieve reacties die op internet worden geplaatst de schaduwkant van de maatschappij. "En ik wil in het zonnetje blijven staan. Toen ik De Jopie Parlevliet Show maakte wist ik dat het niet helemaal goed was en dat er nog genoeg verbeterd moest worden. Maar je wil niet weten hoeveel homofobische reacties ik over me heen kreeg."

"Ik geloof oprecht dat het te maken heeft met onvrede. Je hebt mensen die scheppen en creëren en mensen die commentaar hebben. Ik ben blij dat ik bij die eerste groep hoor", besluit Groenendijk.