Televisiepresentator Johnny de Mol klaagt niet over heftige omstandigheden tijdens het maken van zijn programma’s, die vaak over mensen in moeilijke situaties gaan.

"Ik ben de laatste om te gaan piepen of zeuren dat ik het zwaar of heftig vind. Het is juist bijzonder dat ik mensen mag helpen", vertelt De Mol aan NU.nl.

De presentator en acteur hoeft dan ook niet lang bij te komen van televisieopnames. "Ik ga na een programma altijd een of twee daagjes iets leuks doen. Dan pak ik bijvoorbeeld een festival en daarna kan ik weer door."

Thuis geven

De Mol presenteert vanaf 2 september met Wendy van Dijk het tweede seizoen van talentenshow Superkids. Op 5 september begint het nieuwe Family Island.

Het RTL4-programma gaat over gezinnen met een onhandelbare puber. De gezinnen verblijven twee weken op een eiland in de Indische Oceaan om daar de verhouding met hun opstandige, agressieve of zelfs stelende zoon of dochter te helen.

Zelf was De Mol geen opstandige puber, wat hij naar eigen zeggen dankt aan zijn ouders. "Van zowel mijn stiefvader als later mijn eigen vader mocht ik alles, als ik maar de benen onder mijn lijf vandaan liep voor school en werk."

Buiten

De Mol 'dook er vol in' bij het maken van Family Island en sprak ook buiten het zicht van de camera's veel met de gezinnen.

"Ik ga niet na de opnames in mijn hutje zitten. Het gaat om menselijke gevoelens; dan moet je ook thuis geven als het niet belangrijk is voor het programma."

De ouders in Family Island zijn niet altijd zo rechtlijnig en dragen dus ook schuld, merkte De Mol tijdens de opnameperiode. "Kinderen kunnen het niet altijd helpen dat ze verwend zijn of slap. Ze hebben vastigheid en constantheid nodig. Als je altijd achter de PlayStation mag, of je nou je kamer opruimt of niet, dan word je nooit een bikkel."