Onno Hoes 'niet meer bezig met crisisjaar'

Onno Hoes heeft het jaar waarin hij moest aftreden als burgemeester van Maastricht en hij scheidde van Albert Verlinde, naar eigen zeggen achter zich laten. "Ik ben een rasoptimist", zegt de bestuurder in een interview met de Volkskrant.

De 55-jarige Hoes heeft echter wel periodes gehad waarin hij "als een zombie leefde". 

"Ik ben blij dat ik mezelf na vorig jaar hervonden heb. Want het was intens, hoor", vertelt Hoes. "Niet de morele oordelen waren het zwaarst, maar de enorme publicitaire druk. Die verscheurde."

Hoes moest aftreden na publicaties en een uitzending van Pownews over privéontmoetingen met een jongen. Daarin ging hij ook in op zijn werk als burgemeester, wat hem volgens sommigen chantabel maakte. De affaire leidde ook tot de echtscheiding van Hoes en Verlinde, na een relatie van 22 jaar. 

Het heeft Verlinde als entertainmentjournalist ook veranderd, volgens Hoes. "Hij realiseert zich beter wat de effecten zijn van dit soort journalistiek op iemands leven. Ik denk dat hij in zijn werk voor RTL Boulevard terughoudender is geworden. Je zou het een soort loutering kunnen noemen."

Hoes stelt dat hij de periode nu achter zich heeft gelaten. "Ik sla de bladzijde om en begin opnieuw." De VVD'er werkt als bestuurlijk adviseur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Hij staat ook open voor een nieuwe burgemeesterspost. "Ik sluit het niet meer uit."

Lees meer over:
Tip de redactie