De publiekelijk breed uitgemeten vechtscheiding tussen Johnny Depp en Amber Heard begint in mei 2016. Sindsdien verschijnen bijna dagelijks berichten over het verloop van de geruchtmakende rechtszaak in de media. Een overzicht van de gebeurtenissen sinds de aankondiging van de scheiding.

Depp (53) en Heard (30) leren elkaar kennen op de set van de film The Rum Diary in 2011. Zowel in de film als in het echte leven worden de twee verliefd op elkaar. Heard is tijdens de opnameperiode nog samen met kunstenares Tasya van Ree, Depp heeft een langdurige relatie met de Franse zangeres Vanessa Paradis.

In juni 2012 wordt bekend dat Depp en Heard een relatie hebben, drie jaar later trouwen ze. Nog geen vijftien maanden na hun huwelijk zijn de twee verweven in een vechtscheiding, waarbij de verwijten over en weer vliegen. De grootste rol in de echtscheidingszaak is weggelegd voor de vermeende mishandeling van Heard door Depp.

Hoewel Heard niet schuwt om haar verhalen te delen met het publiek, blijft het vanuit de kant van Depp stil. Hij tourt ondertussen met zijn band Hollywood Vampires over de wereld en lijkt de zaak volledig over te laten aan zijn advocaten.

Midden april is er geen enkele aanwijzing dat een maand later een scheiding zal worden ingediend: het stel biedt gezamenlijk in een video excuses aan voor het naar binnen smokkelen van hun twee honden in Australië. In de video wordt het land bejubeld en door het koppel het boetekleed aangetrokken. 

Mei 2016

Eind mei verschijnt het eerste bericht dat Heard een scheiding heeft aangevraagd bij de rechtbank. Als reden geeft de actrice "onoverkomelijke verschillen" op. Het is een week nadat Depps moeder komt te overlijden.

Een dag nadat Heard bekendmaakt te willen scheiden van de acteur, krijgt Depp een tijdelijk contactverbod opgelegd. Heard beschuldigt de Pirates of the Caribbean-acteur voor de eerste keer openlijk van mishandeling. Op een foto die door entertainmentsite TMZ wordt gepubliceerd is Heard te zien met een blauw rechteroog, volgens de actrice veroorzaakt door Depp die haar met een iPhone sloeg.

Heard heeft op de avond van de vermeende mishandeling de politie gebeld, maar toen geen melding gemaakt van het huiselijk geweld. De actrice verklaart later dat Depp haar geld zou hebben geboden om de mishandeling uit de media te houden.

“Heard manipuleert en chanteert Depp al jaren”
Doug Stanhope (vriend Johnny Depp)

Chantage en manipulatie

Na de foto van Heard komt de eerste reactie vanuit het zelfbenoemde "team Johnny" in de media. Vriend van Depp, Doug Stanhope, beweert tegenover The Wrap dat de acteur al jarenlang wordt gemanipuleerd en gechanteerd door de actrice.

Stanhope zegt dat Heard publiekelijk zou liegen over hem als hij niet deed wat zij zei. Deze opmerking zet kwaad bloed bij Heard, die de aantijgingen ontkent en eist dat de entertainmentsite het artikel intrekt. Het artikel wordt niet verwijderd.

Op dezelfde dag wordt ook bekend dat Heard nog geen aangifte heeft gedaan van mishandeling.

Juni 2016

Het verhaal met Stanhope krijgt nog een staartje, wanneer Heard besluit om Stanhope voor de rechter te slepen. Volgens Heard heeft hij een "onwaar en smadelijk" artikel geschreven. Het artikel zou haar carrière hebben geschaad.

Ondanks de aanklacht is het kwaad al geschied en wint 'team Johnny' aan sympathie op sociale media en is de jacht op 'misstappen' van Heard begonnen. Zo verschijnt het verhaal in Amerikaanse media dat Heard haar ex-vriendin Tasya van Ree zou hebben mishandeld.

Uit oude rechtbankstukken blijkt dat de actrice in 2009 wordt gearresteerd voor het slaan van haar ex op het vliegveld van Seattle. Heard krijgt hierin snel bijstand van haar ex, die zegt dat het incident verkeerd wordt geïnterpreteerd "door iemand met een homofobe houding".

“Partneralimentatie was een standaardprocedure, omdat er loonverschillen zijn”
Amber Heard

Geruchtenmachine

Entertainmentsites wereldwijd lijken de geruchtenmachine naar de vechtscheiding tussen de twee tijdelijk te hebben gestaakt. Het blijft een tijd stil rondom de echtscheidingszaak. De roddels over de twee zijn gestopt en Heard probeert de aandacht weer te leggen op de vermeende mishandeling.

De Drive Angry-actrice ziet af van haar tijdelijke partneralimentatie van 50.000 dollar (bijna 44.000 euro) per maand, een Range Rover, de sleutel van hun penthouse in Los Angeles, 100.000 dollar (89.742 euro) om haar juridische kosten te dekken en 25.000 dollar (22.000 euro) voor overige kosten.

Hoewel Heard met haar acteercarrière flink wat geld heeft verdiend, gaat het volgens de actrice om "een standaardprocedure omdat er loonverschillen tussen de twee partijen zijn". Ze ziet af van de partneralimentatie, omdat de advocaten van Depp beweren dat ze de vermeende mishandeling gebruikt om alimentatie te krijgen.

Een rechtszaak die in die week gepland staat over het contactverbod van Depp, wordt afgelast.

Juli 2016

De advocaten van Heard willen voor de rechtszaak inzicht in de financiële gegevens van de Hollywood-acteur. Depp wil dit echter alleen geven wanneer Heard een geheimhoudingsverklaring ondertekent. Dat weigert ze.

Ondertussen gaan er geruchten dat de actrice zou afspreken met miljardair en Tesla-oprichter Elon Musk. Ze worden meerdere keren samen gezien, onder meer bij de première van de film Suicide Squad. Verschillende media schrijven over een relatie.

Augustus 2016

In augustus kunnen Depp en Heard hun kant van het verhaal toelichten bij de rechter. Heard is de eerste die haar getuigenverklaring mag doen op zaterdag 6 augustus. Tijdens die getuigenverklaring mogen de advocaten van beide partijen haar vragen stellen.

Heard komt ruim anderhalf uur te laat opdagen bij de rechtszaak: de actrice wordt om 10.00 uur (lokale tijd) verwacht bij de rechtbank in Los Angeles, maar verschijnt om 11.30 uur. Tijdens de zitting weigert ze een verklaring af te leggen, zo blijkt later uit rechtbankpapieren. De actrice is ruim tien uur in het pand geweest.

Door een noodgeval dat "haar niet is aan te rekenen" is het Amber Heard vrijdag 12 augustus niet gelukt in Los Angeles te arriveren voor een hoorzitting in de lopende scheidingszaak met Johnny Depp. De advocaten die Heard bijstaan in de kwestie verdenken de tegenpartij ervan er alles aan te doen om te voorkomen dat de actrice haar verhaal kan doen.

Overeenkomst

Op 16 augustus werd bekend dat Heard en Depp tot een overeenkomst zijn gekomen. Het voormalig acteurskoppel stuurde een verklaring uit waarin ze stellen dat hun relatie "intens passievol was en soms gewelddadig, maar altijd gebonden aan liefde". Depp zou Heard zeven miljoen dollar hebben geboden om de zaak te laten vallen.

Begin december werd bekend dat Depp het komende jaar 6,8 miljoen dollar betaalt aan Heard. Het geld zal worden gedoneerd aan de door haar gekozen goede doelen.