Andries Knevel zegt vol overtuiging een protestant te blijven, ondanks zijn nieuwe televisieprogramma over het leven van paus Franciscus.

"Mijn katholieke vrienden zeggen: er komt een moment dat Andries katholiek wordt, maar dan moet ik ze teleurstellen: ik blijf vol overtuiging een protestant", vertelt de 64-jarige theoloog in het AD.

Knevel zegt tijdens de opnames van de serie in de war te zijn gebracht. "Met zijn kritiek op de westerse consumptiecultuur daagt hij me uit om uit mijn comfortzone te komen. Hij verwart me wanneer hij het christendom en de islam dicht bij elkaar brengt, voor mij té dicht."

"Hij heeft dus veel met mij gedaan", aldus de EO-presentator die de vierdelige serie In de ban van de paus maakt. "Hij is in staat om mensen weer hoop te geven. Ook op individuele basis."

De presentator zegt 's nachts zwervers te hebben opgezocht in het Vaticaan, waar hij toen ook dakloze Roberto tegenkwam. "Hij werd onlangs door de paus uitgenodigd om een keer te gaan eten. Hij geeft mensen hun waardigheid terug", besluit Knevel.