Willie Wartaal voelt niet de behoefte om zich te mengen in het zwarte pietendebat of in discussies over discriminatie in het algemeen. De rapper kan zich er niet kwaad om maken.

"Als blanke mensen zich bruin schminken, dan denk ik niet: hé, ze doen mij na", vertelt de Jeugd van Tegenwoordig-muzikant aan de VARAgids.

De 34-jarige rapper zegt het probleem niet te zien. "Het zijn gewoon blanke mensen met bruine schmink op hun gezicht. Moeten zij weten. Negers zijn ook racistisch. Surinamers noemen Hindoestanen 'koelies' (sjouwer, red.); die hebben het nooit over 'Hindoestaanse mensen'."

"En Afrikanen zijn Bokoes (stinkvis, red.). Maar als blanken zich bruin schminken, is er opeens iets heel ergs aan de hand. Je moet niet vergeten dat je een minderheid bent in een land van blanken."

Racisme

Ook heeft de muzikant geen problemen met racistische scheldworden. "Racisme is een plek in je eigen hart. Dus als iemand iets tegen je zegt en dat vind je vervelend, dan moet je bij jezelf nagaan waarom. Voor mij zijn het gewoon woorden."