Anneke Grönloh treedt op met zuurstoffles

Anneke Grönloh kampt met gezondheidsproblemen. De 74-jarige zangeres heeft last van haar longen en is sinds kort zelfs afhankelijk van zuurstof uit een fles. 

Dat weerhoudt haar er echter niet van om niet meer op te treden, zegt ze zaterdag in De Telegraaf.

"Optreden is voor mij ook zuurstof, ik wil zo graag nog een paar jaar mijn liedjes zingen", aldus de Brandend Zand-zangeres. In de afgelopen jaren belandde ze al vijf keer in het ziekenhuis met longproblemen. "Embolieën. Ik heb dat steeds stilgehouden want ik wil niet zielig overkomen, maar een paar jaar geleden had ik dat voor het eerst en in mei van dit jaar nog eens", verklaart ze. "Die laatste keer heeft wel grote gevolgen gekregen. Sindsdien zit ik aan het zuurstof."

Grönloh, die al zestien jaar in Frankrijk woont, moest in het begin erg wennen aan haar nieuwe situatie. Ze was er zelfs een beetje bang voor. "Ook als je gaat slapen moet je dus dat maskertje in en dat moet blijven werken. Voor het geval de stroom mocht uitvallen is er zelfs een noodaggregaat want die zuurstofstroom, daar ben ik helemaal van afhankelijk."

Krachtig

Hoewel haar gezondheid haar een beetje in de steek laat, wil Anneke toch blijven optreden. "Niet eens voor het geld hoor", legt ze uit. "Alles wat ik hier heb is hypotheekvrij en ik kan goed leven. Maar optreden doe ik al zestig jaar en is zo’n deel daarvan, net als Brandend Zand. Ik kom al 55 jaar de zaal niet uit voordat ik dat gezongen heb. Je hoort wel dat mijn stem nog steeds heel krachtig is. Gelukkig wéér heel krachtig is, want in mei kon ik niet eens praten van de pijn."

Hoelang Grönloh nog doorgaat, weet ze niet. "Ik voel me nu weer goed en ben gewend aan mijn nieuwe leven met dat zuurstofapparaat. Maar hoelang dat goed gaat?"

Lees meer over:
Tip de redactie