AMSTERDAM - Een in 1981 gestolen map van Bono met songteksten die waren bedoeld waren voor het album October is terecht. De U2-zanger heeft dat woensdag gezegd in de Amerikaanse stad Portland, waar de diefstal 23 jaar geleden werd gepleegd.

Als gevolg van de diefstal moest Bono tijdens de opnamen van October in de studio alsnog een reeks teksten schrijven, wat de bandleden naar eigen zeggen nachtmerries bezorgde. Hoewel October (1981) vrije goede kritieken kreeg, waren de critici er minder lovend over dan over het debuutalbum Boy (1980) of over War (1983).

De envelop werd gestolen na een concert in een nachtclub in Portland, vermoedelijk door een stel groupies die backstage mochten. Een paar jaar later, toen U2 weer in Portland optrad, vroeg Bono de fans of iemand informatie had over de map. In 2001 herhaalde hij die vraag.

Uiteindelijk is de map met de teksten teruggebracht door een 44-jarige vrouw. Ze beweert de teksten al in 1981 te hebben gevonden in een woning in de staat Washington. Pas kort geleden realiseerde ze zich dat de teksten waren gestolen en besloot ze ze terug te geven.