Bas van Toor (80), beter bekend als clown Bassie, heeft problemen met zijn gezondheid. De acteur is de afgelopen weken "onverwacht getrakteerd op een aantal opvolgende ontstekingen en aandoeningen", liet hij donderdag aan Shownieuws weten.

Van Toor is sinds het begin van deze maand ziek. Hij is onder meer getroffen door de aangezichtsverlamming van Bell, waarbij de spieren van één helft in het gezicht ineens verlamd zijn. Die verlamming gaat meestal vanzelf over, maar dat kan enkele maanden duren.

De acteur sprak "praktisch onverstaanbaar’ als gevolg van de ontsteking. "En als ik iets dronk, morste ik meer dan mijn kleinzoon van tien maanden. Dat gaat nu allemaal al weer beter, zij het dat ik nu soms kijk als Vlugge Japie. Want ik kijk af en toe zo scheel dat ik met mijn linkeroog in mijn rechter broekzak kan kijken. Ook kan ik weer ‘pierepiediepiedipie’ zeggen zonder erbij te kwijlen."

Video: Bas van Toor: 'Ik zie nog steeds alles dubbel' 

Geen beroerte

Hoewel het al beter gaat, heeft Van Toor nog veel klachten. "Mijn evenwichtsgevoel is nog verstoord en mijn spieren zijn ook behoorlijk verzwakt. Want bijna vier weken te bed liggen met medicatie en ontstekingen is funest voor je spieren. Dus loop ik waggelend aan de hand van mijn vrouw door het huis."

Van Toor zegt tegen het programma liefdevol te worden verzorgd door zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Met zijn broer Aad, die in Spanje woont en zijn wederhelft was in de serie Bassie & Adriaan, heeft hij veel contact via Skype. "Gisteren zei hij: Bas, oud worden met een paar gebreken is niet erg. Veel erger is niet oud worden."

Optredens

Vanwege zijn gezondheidsproblemen geeft Van Toor "in ieder geval" tot eind augustus geen optredens. Hij wil benadrukken dat hij geen beroerte heeft gehad. "Bij de verschillende onderzoeken die ik heb gehad is gelukkig gebleken dat met het hart, de longen en de prostaat niets aan de hand is. Ook is er geen sprake van diabetes."

"Maar dat neemt niet weg dat mijn toestand nog niet aangenaam is en ik verder wat tijd nodig heb om te herstellen."