Star Trek-acteur Patrick Stewart schrijft over zware jeugd

Patrick Stewart heeft in een open brief in een Brits tijdschrift over zijn zware jeugd verteld. De acteur deed dat om aandacht te vragen voor het lot van de 750.000 Britse kinderen die dagelijks te maken hebben met huiselijk geweld.

"Als kind was ik vaak getuige van de mishandeling van mijn moeder", aldus de 76-jarige Stewart, die jarenlang het personage Jean-Luc Picard in Star Trek speelde. 

De open brief werd afgedrukt in het tijdschrift Hello!.

"Ik wist precies op welk moment ik tussen haar lichaam en de vuisten van mijn vader moest springen om de klappen op te vangen", schrijft Stewart verder.

Tweede Wereldoorlog

De 76-jarige Britse acteur, die bij een nieuwe generatie kijkers bekendheid verwierf met het personage Professor X in de X-Men films, zet zich in voor Refuge, een stichting die opkomt voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Hij sprak al eerder over zijn agressieve vader, die beschadigd terugkeerde uit de Tweede Wereldoorlog.

"Dat speelde mee in zijn misbruik", redeneert de acteur in zijn recente stuk, "maar het pleit hem niet vrij. Geweld is altijd een keuze die iemand maakt en waar hij alleen verantwoordelijk voor is."

Politie

Het maakt Stewart kwaad dat er nog steeds excuses worden verzonnen voor geweldplegers.

"Ik herinner me dat de politie bij ons thuis kwam, al die jaren geleden, en dingen zei als 'Ze zal hem wel uitgedaagd hebben' of 'Mevrouw Stewart, voor een ruzie zijn altijd twee mensen nodig'. En dat gebeurt vandaag de dag nog steeds."

Lees meer over:
Tip de redactie