Mr. Probz door politie staande gehouden wegens 'opvallende auto'

Mr. Probz is zondagavond door de politie aangehouden omdat hij naar eigen zeggen in een "opvallende auto reed die niet geheel in het plaatje zou passen."

"Tenminste, dat is wat ik begreep toen de politieagent die mij aansprak zijn conclusie had getrokken en tegen mij zei: 'het stereotype maak jij gewoon helemaal af'", schrijft de zanger maandagavond op Facebook.

Mr. Probz zegt dat hij geen overtreding had begaan. "Ik maakte duidelijk dat ik al op mijn bestemming was aangekomen en vroeg mij hardop af waar de controle plaatsvond en wat deze inhield. 'Doe nou niet zo moeilijk, anders word je aangehouden!', werd al snel geroepen."

Probz schrijft verder op Facebook: "Laat ik vooropstellen dat ik totaal geen problemen heb met verkeerscontroles en de autoriteiten in het algemeen. Echter, door de onprettige, dreigende sfeer en het aantal aanhoudingen zonder (aantoonbare) reden de afgelopen jaren kwam er bij mij wat frustratie los. Met als gevolg een kinderachtige en doodlopende discussie met de agent die inmiddels vergezeld was door zes (beleefde) agenten."

Bekeuring

De muzikant kreeg een bekeuring voor het niet opvolgen van de vordering. "Ik deel dit verhaal met jullie omdat ik er een beetje klaar mee ben." 

"Het feit dat ik een opvallende auto heb, mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets wat inmiddels zeer frequent voorkomt. Daarnaast overheerst bij mij nu het gevoel dat ik weer kon gaan op basis van bekendheid."

Reactie

De politie van Amsterdam bevestigt tegenover NU.nl dat de muzikant werd aangehouden. "Een van de agenten reed op zijn motor achter het voertuig waar Mr. Probz in zat. De achterruit van die auto was geblindeerd, dus de agent kon de bestuurder niet zien."

"De agent wilde de auto controleren en gaf dit door aan zijn collega's bij de plaats van de controle. Vervolgens wilde hij de bestuurder van de auto een volgteken geven, maar de auto reed ineens een parkeerplaats op en stopte daar. De agent stopte met zijn motor naast de auto en vroeg de bestuurder om mee te rijden naar plaats van de controle. Dit weigerde hij."

Automobilisten zijn verplicht aanwijzingen van de politie op te volgen. "De bestuurder weigerde nogmaals, aan hem is uitgelegd dat hij aangehouden zou worden als hij niet zou meewerken. Uiteindelijk is hij aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering."

Typhoon

Collega Typhoon kreeg eind mei met iets soortgelijks te maken. Ook hij werd staande gehouden. Daarbij gaf de agent volgens hem toe dat hij "bevooroordeeld was", schreef Typhoon daarna op zijn Instagrampagina. "Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn."

De politie in Zwolle bood een dag na het incident excuses aan en zei de controle te betreuren.

"Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses", liet de politie destijds weten.

Campagne

Typhoon werkt binnenkort mee aan een bewustwordingscampagne van de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. De bewindsman wijst erop dat er binnen de politie trainingen worden gegeven die agenten moeten wijzen op mogelijke vooroordelen.

Lees meer over:
Tip de redactie