Rechter geeft Bill Cosby toestemming om vermeend slachtoffer aan te klagen

De rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft Bill Cosby toestemming gegeven om Andrea Constand aan te klagen, die zelf de komiek aanklaagt wegens mogelijk seksueel misbruik.

Volgens de rechter heeft de komiek het recht om Constand aan te klagen, omdat ze gedurende de rechtszaak een interview heeft gegeven aan de Canadese krant Toronto Sun en meerdere malen zich op Twitter (indirect) heeft uitgelaten over Cosby.

Cosby en Constand troffen in 2006 een schikking in de zaak, waarbij ook een vertrouwelijkheidsovereenkomst werd gesloten. 

Constand zou deze geschonden hebben. Cosby had het vermeende slachtoffer ook aangeklaagd omdat ze eerder sprak met de politie, maar volgens de rechter overtreedt ze daarmee geen wet. 

Heropend

De zaak werd echter heropend toen steeds meer vrouwen Cosby publiekelijk van seksueel misbruik beschuldigden. Constand was een van de eerste vrouwen die in het openbaar over haar ervaringen met Cosby sprak. Hij heeft mogelijk wel vijftig vrouwen seksueel misbruikt.

Omdat de zaak is heropend, kan Constand niet aangeklaagd worden voor het contact opnemen met de politie. 

Misbruikt

Voormalig basketbaltrainster Constand zegt in 2004 seksueel misbruikt te zijn door de komiek. Ze was basketbaltrainer op de universiteit in Philadelphia, waar Cosby als student colleges volgde en decennia later ook bestuurslid werd.

Constand zou in 2004 tijdens een bezoek aan Cosby pillen en wijn van hem hebben gekregen, waardoor ze haar bewustzijn kwijt zou zijn geraakt.

Bewijs

Ruim tien jaar later is er volgens de rechter wel genoeg bewijs tegen de 78-jarige Amerikaanse acteur en komiek om een strafzaak te beginnen. Cosby deed er tijdens het verhoor zelf het zwijgen toe.

Mocht Cosby uiteindelijk schuldig worden bevonden, zou hij een celstraf van maximaal tien jaar opgelegd kunnen krijgen. De zaak wordt woensdag hervat.

Lees meer over:
Tip de redactie