Sanne Vogel fantaseerde over deelname oorlogsverzet

Als kind fantaseerde Sanne Vogel over hoe in Nederland een nieuwe oorlog zou uitbreken en ze bij het verzet zou gaan. Als volwassene beseft ze dat de groep mensen die haar voorbeeld zouden volgen niet zo groot is als gehoopt.

"Er zijn Nederlanders die vluchtelingen in huis nemen, of regelmatig te eten vragen. Een lesbisch stel dat ik ken, is bevriend geraakt met een Syrische jongen. Dat is top. Soms komt hulp ook uit onverwachte hoek. Ik heb een vriendenclub die veel rechtser is dan ik ben, van wie er veel bij het corps hebben gezeten. Maar zij doen meer voor mijn vluchtelingenvrienden dan mijn acteursvrienden die een stuk linkser zijn", zegt Vogel in gesprek met de Volkskrant.

Zelf nam de 32-jarige regisseur (Hartenstraat, Brasserie Valentijn) meerdere vluchtelingen in huis en verleende ze hulp aan vluchtelingen op diverse locaties in Griekenland. 

Dikke vinger

Recentelijk vroeg ze collega's uit de film- en televisiewereld om in een t-shirt met het in het Arabisch geschreven woord 'welkom' voor de camera te poseren. Enkele van hen weigerden het verzoek.

"Er waren acteurs bij die zeiden: 'Sanne, super dat je dit doet, maar ik vind het niet zo handig voor mijn carrière om me uit te spreken over vluchtelingen.' Dan denk ik: dikke vinger, ik cast jou nooit voor een film, echt never nooit."

Vogel, die vooral bekend is geworden door haar rollen in romantische komedies, wil ook op professioneel vlak een volgende stap zetten: "Als actrice vind ik het nog steeds leuk om in romcoms te spelen. Zulke films moeten juist in deze tijden gemaakt worden. Als regisseur heb ik het afgelopen jaar wel nee gezegd tegen twaalf commerciële films, omdat mijn hart daar nu niet ligt. Ik vind dat ik als maker de plicht heb om wat ik heb gezien en meegemaakt te delen met een groter publiek, om de mensen die ik heb ontmoet een gezicht te geven."

Lees meer over:
Tip de redactie