Rechter weigert rechtszaak tegen Bill Cosby te staken

De rechter heeft donderdag het verzoek geweigerd van de advocaten van Bill Cosby om de rechtszaak die tegen hem loopt te staken.

Voormalig basketbaltrainster Constand zegt in 2004 seksueel misbruikt te zijn door de nu 78-jarige komiek. Ze was basketbaltrainer op de universiteit in Philadelphia, waar Cosby als student colleges volgde en decennia later ook bestuurslid werd.

Constand zou in 2004 tijdens een bezoek aan Cosby pillen en wijn van hem hebben gekregen, waardoor ze haar bewustzijn kwijt zou zijn geraakt. De nu 43-jarige vrouw was echter niet aanwezig in de rechtszaal. De rechercheur die destijds haar verklaring opnam, las die voor.

De advocaten van Cosby waren van mening dat zij de mogelijkheid zouden moeten krijgen om Constand enkele vragen te stellen, omdat zij een zeer grote rol speelt in deze rechtszaak. Mede daarom vroegen zij de rechter om het proces te staken. Daarnaast stellen de advocaten dat de getuigenis die de aanklagers in handen hebben gekregen onrechtmatig is verkregen en dat de rechten van de acteur daardoor zijn geschonden. De rechter wees dit argument donderdag af.

Akkoord

Cosby werd in eerste instantie 2005 ontslagen van rechtsvervolging en bereikte een akkoord met Constand.

De zaak werd echter heropend toen steeds meer vrouwen Cosby publiekelijk van seksueel misbruik beschuldigden. Constand was een van de eerste vrouwen die in het openbaar over haar ervaringen met Cosby sprak. Hij heeft mogelijk wel vijftig vrouwen seksueel misbruikt.

Mocht Cosby uiteindelijk schuldig worden bevonden, zou hij een celstraf van maximaal tien jaar opgelegd kunnen krijgen. Hij kwam vlak voor de jaarwisseling op borgtocht vrij.

Video: Een overzicht van de zaak-Cosby

Lees meer over:
Tip de redactie