Politicus Emile Roemer houdt erg van thrashmetal. De lijsttrekker van de SP zegt dat het luisteren naar deze muziek voor hem ontspannend werkt.

"Als ik metal opzet, valt alles even van mijn schouders", vertelt Roemer in gesprek met Noisey.

De 53-jarige SP-leider gaat al sinds de jaren tachtig naar metalfestivals als Aardschock Festival en Fortarock. Roemer houdt zich tegenwoordig in als hij naar een optreden gaat. "Met mijn huidige functie ben ik wel wat voorzichtiger geworden in wat ik aantrek naar een festival of concert."

"Hoewel het gros van de mensen me vast een dagje vrij gunnen, is het verstandig om met al die telefoontjes binnen handbereik een beetje op mijn gedrag te letten. Doorzuipen en echt meedoen in de pit (waarbij het publiek tegen elkaar opspringt, red.), dat zit er helaas niet meer in. Als ik geen bekend figuur zou zijn, zou ik dat laatste zeker nog wel eens doen."

Halbe Zijlstra

Roemer is niet de enige politicus op het Binnenhof die van metalmuziek houdt. "Er lopen er meer rond in Den Haag van wie je het niet snel zou zeggen. Halbe Zijlstra (VVD, red.) is ook een gigantische Metallica-fan en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren ook."

"Soms vinden we elkaar bij het koffieautomaat, dan vertellen we wel naar welke festivals we zijn geweest", aldus Roemer. De lijstrekker gaat echter niet met zijn collega's naar festivals. "Neuh."