Koningin Máxima heeft een lichte hersenschudding opgelopen na een val afgelopen vrijdag, dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De hersenschudding is woensdag door een arts vastgesteld.

"Zij zal het als gevolg hiervan de komende dagen rustig aan doen", aldus de RVD.

Koning Willem-Alexander zei woensdagmiddag aan het einde van een werkbezoek aan Katwijk dat Máxima de komende tijd echt rust moet houden.  ''Ze is vijf dagen doorgelopen met een hersenschudding. Ze moet nu echt rust houden want anders duurt het te lang", aldus de koning.

De afgelopen dagen had ze last van hoofdpijn, vertelde Willem-Alexander.

De jaarlijkse zomerfotosessie die voor vrijdag 8 juli op de agenda staat, gaat tot op heden door. De RVD meldt dat vrijdagochtend zal worden bepaald of de koningin 's middags deel kan nemen aan de fotosessie. Deze fotosessie met koning, koningin en hun drie kinderen staat gepland ''in de omgeving van Den Haag''. Nadere gegevens waren nog niet bekend.

Toedracht

Over de toedracht, plaats, tijd en omstandigheden van de val wil de RVD geen mededelingen doen. De dienst wil alleen kwijt dat Máxima ''in Wassenaar'' is gevallen. Onduidelijk is of dat in huis, op het landgoed De Horsten, op de openbare weg of elders in Wassenaar is gebeurd.

Koningin Máxima was afgelopen maandag na haar val wel aanwezig bij de ontvangst van de Griekse president Prokopis Pavlopoulos op Paleis Noordeinde.