Emile Ratelband is in hoger beroep veroordeeld voor het mishandelen van zijn voormalig echtgenote Moon van Buuren. Hij moet een taakstraf van 25 uur uitvoeren. De mental coach gaat tegen dit besluit in cassatie bij de Hoge Raad.

Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald in hoger beroep.

Ratelband legt zich niet neer bij de taakstraf van 25 uur die hem woensdag in hoger beroep is opgelegd. Hij gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de uitspraak, laat zijn advocaat Mark Nillesen weten. "Hij heeft het feit niet gepleegd, daarom gaat hij in cassatie", zegt Nillesen.

Zowel Ratelband als ook Moon waren niet bij de uitspraak in het gerechtshof in Den Haag aanwezig. 

Er was door het Openbaar Ministerie een werkstraf van tachtig uur en een maand voorwaardelijke cel geëist. Dat de daadwerkelijke straf lager uitvalt, komt volgens de rechter onder meer door de nadelige gevolgen die de positiviteitsgoeroe heeft gehad van de media-aandacht rondom zijn zaak.

Geschopt

Van Buuren beweerde in december 2013 tegen haar schenen te zijn geschopt en in het gezicht te zijn geslagen door haar ex-man. Ook zou Ratelband haar bedreigd hebben.

''Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten", zo zou hij haar hebben toegewenst. RTL Boulevard publiceerde een deel van de opnames.

Een rechter heeft Ratelband reeds vrijgesproken van bedreiging.

'Droevige zaak'

Enkele uren voor de uitspraak werd gedaan zei Ratelband op radiozender 100% NL op vrijspraak te rekenen.

"Maar zelfs als het vrijspraak is, blijft het een droevige zaak", aldus Ratelband.