Televisiepresentator Peter van der Vorst maakt korte metten met mensen die hem om zijn homoseksuele geaardheid beledigen. "Meestal stap ik er direct op af."

"Laatst passeerde ik weer zo'n clubje en hoorde ik hoe die jongens achter mijn rug allerlei beledigingen fluisterden. Ik heb me omgedraaid en heb ze zo de huid vol gescholden dat ze zich rot schrokken en wegrenden. Dat luchtte me enorm op", zegt Van der Vorst in gesprek met Het Parool.

Mede door de recente schietpartij in een gayclub in de Amerikaanse stad Orlando is Van der Vorst voorzichtiger geworden met het tonen van affectie voor zijn echtgenoot in het openbaar.

"Ik denk dat iedere homo dat onbewust doet. Je toont op een Amsterdamse straathoek niet langer onbezorgd je liefde aan elkaar. Ik hoor nu te veel verhalen over scheldpartijen of zelfs mishandeling. In die zin wordt het ook in ons land steeds enger."

Blanke jongens

Van der Vorst sluit niet uit dat radicale moslims een aanslag in Nederland zullen plegen, maar benadrukt met klem dat homofobie geen product is van de islam: "Ik krijg juist meer negatieve opmerkingen van groepjes blanke Nederlandse jongens van een jaar of zestien, zeventien. Zogenaamd grappig en stoer, maar gewoon kwetsend. Het woord homo wordt nog steeds als scheldwoord gebruikt."