Berget Lewis ondervindt tot op de dag van vandaag nog altijd veel racisme. De zangeres zegt dat ze wel een boek kan schrijven over wat ze aan discriminatie heeft meegemaakt.

"Ik kom uit een groot gezin met zes kinderen, met een alleenstaande moeder. Dat was nogal wat om daar als het enige zwarte gezin te wonen. Wij hebben het nodige meegemaakt", vertelt ze in gesprek met Volkskrant Magazine.

De 44-jarige zangeres noemt een voorbeeld. "'Zwarte roetmop, wat doe je hier?' Sta je gewoon in de winkel, gaan er vrouwtjes aan je haar zitten, omdat ze willen voelen hoe dat kroeshaar is. Niet dat ze vragen: 'Oh, mag ik even voelen?' Of: 'Wat heb je mooi haar', maar gewoon ongevraagd eraan zitten."

"Racisme is er altijd geweest. Het komt nu misschien alleen iets meer bovendrijven door de komst van sociale media. Iedereen kan nu veilig vanachter z'n computertje van alles roepen. Maar ik kan dat makkelijk van me afzetten. Ik vertik het een k-u-t-gevoel te krijgen van mensen die zelf zo gefrustreerd zijn."

Sylvana Simons

Wel gaat Lewis aan het hart als ze ziet hoeveel beledigingen Sylvana Simons naar haar hoofd geslingerd krijgt. "Ik word er verdrietig van als ik zie dat er voor haar een uitzwaai-Facebookpagina is gemaakt. Ik voel me dan ook aangesproken als donkere vrouw."

"Dat mensen je dood wensen of je het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen, omdat je een mening hebt. Dat gaat te ver. Het is gelukkig een sterke vrouw, ik ken haar. Af en toe stuur ik een berichtje met: 'Nou, zet 'm op. Kracht.'