De moeder van Gerard Joling is afgelopen week getroffen door een TIA en is hiervan momenteel herstellende.

"Het gebeurde thuis en ze was eerst een tijdje deels verlamd", vertelt Joling zaterdag in De Telegraaf. "Ik schrok me gek natuurlijk."

Een TIA is een beroerte, waarbij tijdelijke uitvalsverschijnselen ontstaan doordat een bloedvat in de hersenen voor korte tijd is verstopt. Volgens de Hartstichting kan een TIA een voorbode zijn voor een herseninfarct. Het starten met medicijnen, zoals bloeddrukverlagers of cholesterolverlagers, kan een nieuwe TIA voorkomen.

Joling zegt een goede band te hebben met zijn moeder. "Ik wil haar nog lang niet kwijt. Maar goed, ze is 86 dus het kan zomaar een keer gebeuren. Het trok gelukkig allemaal heel snel bij en ze heeft nu medicatie om herhaling te voorkomen."

'Levendig'

Volgens de 56-jarige zanger is zijn moeder nog levendig genoeg. "Ze onderneemt ook nog een heleboel dingen. Het zou toch mooi zijn als ze dat nog een tijdje kon blijven doen."

"We hebben alweer een borreltje genomen op de goeie afloop. Je schijnt het bloed dun te moeten houden. Nou, dat hoeft de dokter maar één keer tegen ons te zeggen", aldus Joling.