Ronald Giphart heeft oogziekte waarbij zicht afneemt

Ronald Giphart heeft de oogziekte maculadegeneratie (MD) en vreest voor het verslechteren van zijn zicht. De schrijver gaat zich mede daarom inzetten voor het Oogfonds.

"Op dit moment merk ik daar nog niets van", vertelt hij over zijn ziekte. "Maar hoe gaat dat als straks mijn zicht wegvalt? Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep, is voor mij echt een schrikbeeld."

Giphart heeft de gevolgen van de oogziekte ervaren toen zijn vader op 62-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd. "Wat begon als een wazige vlek in het midden van zijn zicht werd steeds groter, tot hij in beide ogen twee zwarte vlekken had. Dat hij een belangrijk deel van zijn blikveld mistte, had veel invloed op zijn leven."

In Nederland zijn ongeveer honderdduizend MD-patiënten bekend. Ze verliezen gezichtsveld, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om gezichten te herkennen, te lezen, televisie te kijken en auto te rijden.

"Zo weinig mensen zijn bekend met MD, terwijl het zo vaak voorkomt. Toch bestaat voor de meest voorkomende vorm, de droge vorm, nog geen behandeling. Het zou zo mooi zijn als er betere behandelingen komen. Ik draag daar graag aan bij."

Lees meer over:
Tip de redactie