DELFZIJL - "Tokkie, Tokkie, Tokkie!" Het publiek in discotheek 2-Night in Delfzijl scandeerde zaterdagnacht massaal de achternaam van de beroemdste asociale familie van Nederland en juichte alsof er wereldsterren op het podium stonden. De Tokkies - vader Gerrie, moeder Hanna en de kinderen - gaven hun eerste optreden in het land. Voor een bedrag van 1775 euro hoefden zij alleen maar zichzelf te zijn.

Een half uur eerder zat de familie ietwat nerveus in een andere ruimte in het complex. Hanna Tokkie relativeert de hype rond haar gezin. "Beroemd hoor je te worden door te goochelen of artiest te zijn, maar niet doordat je je huis bent kwijtgeraakt."

Toch is het een feit: De Tokkies zijn bekende Nederlanders geworden nadat er een documentaire op televisie werd vertoond over het gezin dat uit huis werd gezet na een uit de hand gelopen burenruzie. En van die beroemdheid maken ze gretig gebruik.

Na de documentaire volgden televisie-optredens, een rol in een reclamespotje van Chello en de publieke zoektocht van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband naar een nieuw huis voor de familie uit Amsterdam. Zeewolde is de plaats waar het gezin zich binnenkort gaat vestigen, overigens zonder hulp van Ratelband die zich intussen heeft teruggetrokken. De gemeente doet er alles aan om de Tokkies te weren, maar de verhuisplannen zijn in een vergevorderd stadium.

Zeewolde

Vader Gerrie, die door de eigenaar van het pand is benoemd tot vastgoedbeheerder, gaat er zeker wonen. De rest wil eigenlijk niet buiten Amsterdam wonen en al helemaal niet op een bedrijventerrein. "Wij mogen daar alleen wonen omdat wij de pers er naartoe trekken. Ze willen dat pand gewoon graag verhuren en op deze manier gaat dat sneller," aldus zoon Wesley. Druk maakt hij zich er niet om. Hij heeft op dit moment wel wat anders aan zijn hoofd. "We gaan er vanavond een feest van maken."

Tot het eind van het jaar zitten de Tokkies, ondergebracht bij bureau Jan Vis, helemaal volgeboekt en Delfzijl heeft de primeur. Het publiek is laaiend enthousiast. Op een spandoek staat 'De Tokkies zijn cool'. Hoewel er van tevoren is afgesproken dat zoon Wimpie plaatjes zal draaien en Wesley biertjes gaat tappen, komt hier weinig van terecht. Het gezin is anderhalf uur lang bezig met handenschudden, handtekeningen uitdelen en op de foto gaan met discotheekbezoekers. Wimpie pakt de gewillige meisjes stevig beet. Hanna doet een dansje en Gerrie deelt T-shirts uit met daarop de tekst 'Are you Tokkie to me?'.

Feesten

Maaike Dijksterhuis is gehuld in een shirt waarop staat 'Wij zijn de Tokkies van de vuile belt'. "Wij zijn namelijk net zo aso als de Tokkies," verklaart de discotheekbezoekster. Zij en haar vriendinnen hebben nog geen ruzie met de buren, maar ze feesten wel vaak tot diep in de nacht. Echt asociaal vindt ze de familie overigens niet. "Ze zijn geweldig! Zulke mensen moeten er ook zijn, anders wordt het zo saai."

Harmen Sanders heeft handtekeningen en een Tokkie-shirt bemachtigd, maar fan is hij niet. Hij noemt het optreden 'lachen' en dat bedoelt hij in de zin van uitlachen. "Ze profileren zich toch ook gewoon als asocialen?"

Discotheekeigenaar Siewert van der Zweep heeft de Tokkies geboekt omdat ze 'hot' zijn. "Het publiek vraagt erom." Het is in zijn tent niet drukker dan op andere zaterdagavonden, zegt hij. "Maar dat komt ook omdat we er niet meer mensen hebben ingelaten dan de 1500 die erin passen."

Van der Zweep is dik tevreden over het optreden en als bedankje overhandigt hij Gerrie een plaat met daarop in het Gronings onder meer het gezegde 'Ieder huisje heeft zijn kruisje'. De Tokkies willen nog wel even doorgaan, maar de tijd zit erop. Hanna bedankt het publiek terwijl ze nog een lading papiertjes met handtekeningen tussen de mensen werpt. "Ik hou van jullie allemaal. Doei!"