Erik van Muiswinkel verwijt makers nep-account op Twitter niets

Cabaretier Erik van Muiswinkel maakt de mensen die zich op Twitter als hem uitgeven geen verwijten. Sommige media namen de afgelopen tijd berichten vanaf dat account over alsof Van Muiswinkel ze zelf had gestuurd.

Via een account dat slechts één teken verschilt van zijn eigen Twitter-account werden beledigende teksten richting Zwarte Piet-fans gestuurd. De Telegraaf plaatste op internet vervolgens een bericht met die teksten en maakte Van Muiswinkel het verwijt het spoor bijster te zijn.

"Ik verwijt de makers van dat account niets", stelde Van Muiswinkel dinsdag in het programma Nooit meer slapen. "Je mag toch spreken van een gelukte grap, want ze hebben mij behoorlijk in de problemen gekregen."

Het ging volgens de cabaretier pas fout toen De Telegraaf een serieus bericht aan de nep-berichten op Twitter wijdde. "Daarna ging iedereen ermee op de loop, heel vervelend."

Hoofdpiet

De cabaretier nam onlangs na achttien jaar afscheid van het Sinterklaasjournaal, waarin hij de rol van de hoofdpiet speelde. Dit kwam volgens Van Muiswinkel vooral door de houding van de NTR in de discussie die onder de programmamakers werd gevoerd over de verandering van Zwarte Piet.

"We hebben één sessie gehad in februari waarin alle 25 betrokkenen mochten uitspreken hoe zij over de kwestie dachten. De meerderheid was heel blij met de veranderingen die waren ingezet met de roetpieten."

De NTR vond het echter te snel gaan en trapte op de rem. "Ze wilden naar eigen zeggen niet teveel olie op het vuur gooien. Maar na die eerste sessie, waarin standpunten werden uitgewisseld, hebben we niets meer gehoord. Dus heb ik voor mezelf besloten: als er op geen enkele manier waarde wordt gehecht aan wat ik als hoofdpiet vind - dan niet."

Bekende Nederlanders

Een groep van 120 bekende Nederlanders betuigde onlangs in een open brief aan de NTR steun met het pleidooi voor een snellere verandering van Zwarte Piet binnen het Sinterklaasjournaal.

De NTR stelde in een reactie dat de kleurverandering van Piet "evident en vanzelfsprekend" doorgaat. Maar een termijn werd niet genoemd.

Lees meer over:
Tip de redactie