Typhoon schrok van aandacht na staandehouding

Rapper Typhoon had niet verwacht dat er zoveel commotie zou ontstaan toen hij bekendmaakte dat hij door de politie aan de kant werd gezet omdat "zijn profiel" niet overeenkwam met "de dure auto" waarin hij reed.

"Ik ben er zelf van geschrokken dat het onderwerp zo groot is geworden", vertelt de 31-jarige muzikant maandag in het radioprogramma De Nieuws BV.

Typhoon werd een week geleden staande gehouden. Daarbij gaf de agent volgens hem toe dat hij "bevooroordeeld was", schreef Typhoon daarna op zijn Instagram-pagina. "Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn."

Het bericht werd landelijk nieuws. "Ik denk dat het juist nodig was dat ik dit probleem kenbaar maakte", legt Typhoon uit.

Bewust stil

De rapper hield zich bijna een week stil toen er uitgebreid gesproken werd over etnische profilering bij de politie. "Ik heb bewust niets meer gezegd. Als ik mij in de discussie ga mengen dan word ik een speelbal van het moment zelf."

"Ik heb mijn verhaal gedaan en nam er vervolgens even afstand van. Ik wilde mensen er bewust van maken. Er zijn een heleboel personen die dagelijks met etnische profilering te maken hebben."

Excuses

De politie in Zwolle bood een dag na het incident excuses aan en zei de controle te betreuren.

"Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses", liet de politie destijds weten.

Campagne

Typhoon werkt binnenkort mee aan een bewustwordingscampagne van de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. De bewindsman wijst erop dat er binnen de politie trainingen worden gegeven die agenten moeten wijzen op mogelijke vooroordelen. 

Video: Van der Steur: "Etnisch profileren komt voor bij politie"

Lees meer over:
Tip de redactie