Polen gaat in beroep tegen een besluit van een Poolse rechter om filmmaker Roman Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten in verband met een misbruikzaak uit 1977.

Dit zei minister van Justitie en procureur-generaal Zbigniew Ziobro dinsdag.

De Verenigde Staten hadden Polen om Polanski's uitlevering gevraagd toen hij in 2014 in Warschau opdook. De filmmaker woont in Parijs, maar hij heeft ook een appartement in Krakau, in het zuiden van Polen.

Een Poolse rechter verwierp het verzoek en het parket zei in eerste instantie dat het tegen de beslissing niet in beroep zou gaan.

Hooggerechtshof

Ziobro heeft nu besloten de zaak nu toch voor te leggen aan het hooggerechtshof. "Ik heb besloten beroep in te stellen bij de hoogste rechterlijke instantie tegen de uitspraak de heer Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten in een situatie waarin hij wordt beschuldigd van verkrachting van een kind", verklaarde hij.

De advocaat van Polanski zei de stap te hebben verwacht. "Ik ben niet verbaasd", aldus raadsman Jan Olszewski. Ziobro had onmiddellijk na de beslissing van de rechtbank in Krakau Polanski niet uit te leveren, de rechters bekritiseerd. Op dat moment was hij echter nog geen minister.

Geen verkrachting

Het strafrechtelijk onderzoek van de Amerikaanse justitie draait om een zedenmisdrijf van meer dan dertig jaar geleden. Polanski heeft toegegeven seks met een minderjarige gehad te hebben, maar de beschuldiging van verkrachting wijst hij af.

Advocaat Olszewski benadrukte dat de rechter in Krakau zich alleen heeft uitgesproken over de toelaatbaarheid van een uitlevering aan de VS, niet over de beschuldiging zelf. Ook had de rechtbank twijfels of Polanski een eerlijk proces zou krijgen in Los Angeles.