
Schelden Erik van Muiswinkel op Twitter kwam door hackers
Volgens Van Muiswinkel plaatste hij één bericht met daarin het woord "kankerlul" wel zelf. Dat gebeurde in een discussie met een man over Zwarte Piet. "Na een aantal Tweets over en weer heb ik mij laten verleiden tot een ironisch bericht", vertelt hij maandagavond in RTL Late Night.
In de tijd dat de 54-jarige cabaretier bezig was om het goed te maken met deze gebruiker, werd hij naar eigen zeggen "gehackt". Deze mensen plaatsten vervolgens berichten waarin het leek of Van Muiswinkel voorstanders voor Zwarte Piet uitschold. Zo verscheen een bericht waarin stond dat Van Muiswinkel "kankerracisten op Twitter" zat zou zijn.
Van Muiswinkel stopte vorige week na achttien jaar met zijn rol als hoofdpiet, omdat hij vindt dat Zwarte Piet te weinig veranderde.
Discussie
Volgens de cabaretier wordt er heftig gediscussieerd in Nederland, maar komen de scheldpartijen vooral van de voorstanders van Zwarte Piet. "Ik heb lang overhoop gelegen met activisten. Ik zei hen dat ze geen T-shirts moesten dragen met daarop dat Zwarte Piet racistisch is, dan beledig je heel veel mensen die dat absoluut niet zijn. Het is geen racisme, het is misschien slechte smaak. (..) Deze activisten discussiëren hard en sturen mij spijkerharde mails, maar schelden nooit."
"De andere kant van Nederland scheldt zo erg, dat alle perken te buiten gaat. Dit zijn 'op z'n Haags gezegd' mijn kankerschoenen van de kankerhoofdpiet", refereert hij naar de scheldpartijen op sociale media. "Deze heb ik tien jaar lang gedragen, handgemaakt. Die wil ik verkopen voor een goed doel in de gevreesde ziektesfeer."
Hij wil deze schoenen, die hij droeg als hoofdpiet, veilen voor het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, een ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van kanker. "Ze moeten 2.000 euro opleveren."
'Mooiste feest'
Van Muiswinkel noemt het Sinterklaasfeest "het mooiste feest van Europa". "Het is een feest waarin we drie weken toneelstukken opvoeren waar kinderen tot hun achtste in geloven. De liedjes en de intochten in iedere stad zijn mooi."
"Kinderen die hun schoen zetten en drie weken in spanning zitten. In het hele Sinterklaasverhaal speelt Zwarte Piet een ondersteunende rol. Hoe de Pieten eruit zien is een tiende van het verhaal."
Volgens de cabaretier mag de discussie niet worden gebagatelliseerd. "Aan het einde van dit jaar moet het afgelopen zijn."
De cabaretier vertelt dat hij bij het Sinterklaasjournaal zo'n 10.000 euro per jaar verdiende, een tiende van zijn totale inkomen als cabaretier. Dat zei hij in reactie op mensen die zeggen dat hij jarenlang veel geld heeft verdiend met zijn rol als hoofdpiet.
NTR
Maandag reageerde de NTR op een open brief van ruim 120 prominente Nederlanders, die de omroep vrijdag vroegen om hun verantwoordelijkheid te nemen door Zwarte Piet definitief uit te zwaaien.
Volgens Algemeen directeur Paul Römer en mediadirecteur Carel Kuyl is de kleurverandering van Zwarte Piet "evident en vanzelfsprekend". Volgens hen is dit proces al tien jaar geleden begonnen en gaat het nu alleen over "de manier waarop en de snelheid van de verandering".