Tim Hofman heeft besloten ambassadeur te worden van de stichting Free a Girl, nadat hij voor Spuiten en Slikken op Reis een aflevering over kinderprostitutie maakte.

"Je kunt niet daarheen gaan en daarna voor jezelf die deur dichttrekken", aldus Hofman tegen NU.nl.

De 27-jarige presentator vertrok een tijd geleden naar Nepal en India voor de opnames van Spuiten en Slikken op Reis.

Volgens Hofman hebben sommige tussen de 11 en 13 jaar oude meisjes seks met soms wel twaalf mannen per dag. "Dit was de heftigste uitzending die ik ooit heb gemaakt. We wilden daar de kinderprostitutie in beeld brengen, maar dat mocht helemaal niet van de overheid."

Dus moesten cameraploeg, regisseur en Hofman de beelden op een geheime manier filmen. "Ik moest me daar voordoen als een Westerse hoerenloper met een interesse in 10-jarige meisjes om de bordelen binnen te komen. Het was enorm Inspector Gadget: filmen met een camera in een pen, etcetera. Maar het was zo schrijnend", aldus Hofman.

De Spuiten en Slikken op Reis-ploeg heeft een jaar lang afgewogen hoe ze de zaak aan zouden pakken. "We wisten dat dit speelde, maar je mag het gewoon niet laten zien van de overheid. We moesten doen alsof we toeristen waren, want anders wilde niemand meewerken."

Ambassadeur

Door de naar eigen zeggen schokkende beelden die de presentator in de bordelen heeft gezien, besloot hij om zich als objectief journalist aan te sluiten bij Free a Girl. "Laat het duidelijk zijn: dit is geen fondsenwerving. De organisatie heeft ons geholpen bij het maken van de aflevering en na die aflevering zijn we rond de tafel gaan zitten."

Toen besloot Hofman dat hij samen met de stichting ervoor wilde zorgen dat de kinderen bevrijd worden. "Ik heb gezien wat daar gebeurt. Ik kan als publiek persoon als spreekbuis fungeren. Het gaat om kinderen. Het liefst wil je zo'n meisje mee naar huis nemen. Ik ben geen Samaritaan, er moet gewoon iets gebeuren."

Trends

Toch ziet Hofman zichzelf, maar ook Spuiten en Slikken op Reis, niet als hulpmiddel voor de samenleving. "Met Spuiten en Slikken willen we trends laten zien. We laten de positieve, maar ook de negatieve kant van seks en drugs zien. Als wij jou laten zien hoe mooi en geil seks is, laten we daarna ook zien hoe schrijnend bijvoorbeeld kinderprostitutie kan zijn."

Ook in het nieuwe seizoen wil Hofman zich weer volledig inspannen. "We beginnen binnenkort met de productie van het nieuwe seizoen en omdat we situaties en trends objectief benaderen, kan het nooit te ver gaan." 

De aflevering over kinderprostitutie in India van Spuiten en Slikken op Reis is maandagavond om 20.30 uur op NPO3 te zien.