Ruim honderd programmamakers, acteurs, sportmensen en andere Bekende Nederlanders hebben de omroep NTR vrijdag in een open brief gevraagd Zwarte Piet definitief uit te zwaaien.

In de brief, waarover NRC beschikt, wijzen de ondertekenaars erop dat de NTR de omroep is "die speciaal in het leven geroepen is om zogenaamde kwetsbare doelgroepen en genres te bedienen". Het Sinterklaasjournaal van de NTR speelt volgens hen in het pietendebat een belangrijke rol, omdat dit programma de enige echte Sinterklaas brengt in de huiskamers van Nederland.

De brief wordt gepubliceerd op de dag dat de burgemeester van Maassluis bekendmaakte dat Sinterklaas bij de landelijke intocht vooral donkerbruine en zwarte pieten mee zal nemen.

Tot de ondertekenaars behoren onder anderen Candy Dulfer, Patrick Kluivert, Monic Hendrickx, Humberto Tan en Paul de Leeuw. De brief is eveneens ondertekend door cabaretier Erik van Muiswinkel, die deze week opstapte als hoofdpiet.

Zij en andere BN'ers vragen in de brief aan de NTR of "een multiculturele samenleving wel zo’n stereotiepe afbeelding van donkere mensen" verdraagt. In het buitenland is de figuur van Zwarte Piet volgens hen niet uit te leggen. "Zelfs de Verenigde Naties oordeelde dat het Sinterklaasfeest met deze karikatuur racisme uitdraagt - juist onder kinderen", zo staat in de brief.

Ook zou volgens hierdoor onderhuidse racisme aan de oppervlakte komen. "De reacties van de zogenaamde voorstanders van Zwarte Piet op de sociale media staan bol van vreemdelingenhaat, gekrenkt nationalisme en onverdraagzaamheid", wordt onder meer aan de NTR geschreven.

Een woordvoerder van de NTR zegt dat er dit weekeinde zorgvuldig wordt gekeken naar de inhoud van de brief. Na het weekeinde zal de NTR dan reageren.

Video: Het ontstaan van Zwarte Piet in 60 seconden

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet
In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet

Animatie door: In60seconds