Joop Braakhekke is helemaal 'schoon' verklaard van kanker. De 75-jarige televisiekok voelt zich zo goed dat hij een online kookkanaal begint.

"Ik ben nu 'schoon', zoals dat heet. Voel me uitstekend, al ben ik gauw moe", aldus Braakhekke in het AD donderdag.

Braakhekke onderging in 2014 een openhartoperatie die resulteerde in vijf bypasses. Vorig jaar werd bij de 75-jarige televisiekok alvleesklierkanker geconstateerd. "Mentaal heb ik wel een opsodemieter gekregen. Kan slecht tegen spanning, terwijl ik als restaurateur en kok heel mijn leven stress heb gekend", aldus Braakhekke in de krant.

De kok vindt dat het leven nog steeds vol humor zit, en wil zich niet in zijn verdriet wentelen. "Ik vermoed dat het de ondernemer in mij is om niet bij de pakken neer te zitten. Jezelf bij je kladden te pakken en verder te gaan." Dat is niet makkelijk, vindt hij. "Het is zo strijdig aan het leven dat het op het laatst kennelijk allemaal zo moeilijk en moeizaam moet gaan. Waarom eindigt het bestaan zo dikwijls achter de sanseveria's in het bejaardentehuis?"

Kookkanaal

Braakhekke voelt zich inmiddels mentaal en fysiek zo goed dat hij een kookkanaal op YouTube begint. "Online worden het geen ingewikkelde zaken, hoor. Gewoon gemakkelijke gerechtjes. Soms met een creatieve knipoog: een croque monsieur met ham, kaas en plakjes tomaat in plaats van die vermaledijde tosti. Of asperges in room. Zo gebeurd en héérlijk."

Toch is de kok nog veel met de dood bezig. "Als je moeder 105 is, word je vanzelf geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Maar ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat iemand er op een bepaald moment niet meer is. En het is net zo moeilijk te bevatten dat je als nabestaande gewoon doorleeft."

Therapie

Daarom gebruikt Braakhekke Indiase specerijen die kankerremmende effecten zouden hebben. "En ik doe hyperthermie, een warmtebehandeling waarbij het lichaam plaatselijk wordt opgewarmd tot 43 graden. Dat vinden kankercellen niet leuk."