Lena Dunham zegt te lijden aan een 'verontschuldigingsverslaving' en wil geen "sorry" meer zeggen.

Dat schrijft de bedenker en hoofdrolspeler van de serie Girls in een essay op LinkedIn, dat ze Sorry, not sorry noemde. Ze probeert nu met dat gedrag te stoppen.

"Ik zeg de hele dag sorry, wat helemaal niet logisch is aangezien ik geen krijgsheer of dronken automobilist ben." Dunham constateert dat zij niet de enige vrouw is met dit 'probleem'. "Ik heb hier geen bewijs voor, maar ik weet bijna zeker dat de meeste vrouwen op een dag vaker 'sorry' zeggen dan 'dank je' en 'graag gedaan' bij elkaar opgeteld."

Dunham zei steeds vaker sorry toen ze met Girls begon en op jonge leeftijd de baas over bepaalde mensen werd. "Ik had het laatste woord tegenover mannen die twee keer zo oud waren als ik. Ik moest advocaten, agenten en schrijvers duidelijk maken wat ik wilde. Als ik me bedacht, als iemand het niet met me eens was of zelfs als iemand mij niet goed had verstaan, riep ik gelijk dat het me speet."

Experiment

Het was haar vader die Dunham ervan overtuigde een week geen sorry te zeggen. "Het viel hem op dat ik me in tien minuten al tien keer had verontschuldigd. Hij daagde me uit dat een week niet te doen."

Dat beviel de actrice zo goed dat ze het experiment voortzet. "Als je niet de hele tijd sorry zegt, kun je eindelijk eens zeggen wat je echt wil en nodig hebt."