Robert Moszkowicz heeft ooit een ring moeten verpanden, omdat hij geen geld had om een verjaardagstaart voor zijn dochter te kunnen kopen.

Dat blijkt uit de documentaire Wij Moszkowicz van zijn zoon Max. De voormalig advocaat (63), zoon van de bekende strafpleiter Max Moszkowic senior, werd zes jaar lang door zijn zoon gevolgd.

Robert vond het zwaar om die situatie terug te zien, zegt hij in gesprek met de Volkskrant.

"Die eerste scène, dat ik bij de bank een ring ga belenen, daar had ik moeite mee. Dat was in 2013, het jaar waarin mijn broer Bram van het tableau werd geschrapt. Dat kostte mij en mijn broers veel clientèle. Maar later in de film zie je dat het nu weer heel goed gaat met mijn praktijk, dus oké."

Volgens zoon Max is de scène "illustratief" voor wie zijn vader is. "Hij verkoopt zijn laatste ring om een taart voor zijn dochter te kopen."

Heroïneverslaving

Robert Moszkowicz had een heroïneverslaving en verloor naast een groot deel van zijn vermogen ook zijn advocatentitel. Voor zoon Max moest de documentaire uitwijzen waarom hij vaak in dezelfde situaties als zijn vader terechtkomt.

"Net als mijn vader balanceer ik ook weleens op het randje van problemen met drank, drugs, excessen. Ik onderdruk een razende alcoholist en kan roekeloos met mijn omgeving omgaan. Ik ben een paar keer op de Eerste Hulp beland met een hersenschudding terwijl ik me niets van het voorafgaande kon herinneren. Door te leren begrijpen hoe dat patroon bij mijn vader werkt, hoop ik dat bij mezelf te kunnen voorkomen."

Houvast

Het werken aan de documentaire, die dit najaar door de NCRV zal worden uitgezonden, heeft er volgens Max uiteindelijk voor gezorgd dat hij zijn vader beter begrijpt en houvast heeft gekregen.

"Ik begrijp nu hoe het mechanisme werkt, het heeft met liefde en afwijzing te maken. Zeker nu ik zelf een kind heb, ben ik bang terug te vallen in oude patronen van vluchtgedrag. Ik heb nu handvatten gekregen hoe ik het zelf anders kan doen."

Ook vader Robert is blij met het eindresultaat: "De film gaf mij het besef dat echte liefde van kinderen voor ouders, van mijn kinderen voor mij en andersom, een bestaansvoorwaarde is. Daardoor kan ik leven."

Wij Moszkowicz wordt 30 mei uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 2 in 2doc.