Bill Cosby moet terechtstaan in de misbruikzaak rondom Andrea Constand. Dat heeft een rechter in het Amerikaanse Pennsylvania dinsdag besloten. 

Er is volgens haar genoeg bewijs tegen de 78-jarige Amerikaanse acteur en komiek om een strafzaak te beginnen. Cosby deed er tijdens het verhoor zelf het zwijgen toe.

Voormalig basketbaltrainster Constand zegt in 2004 seksueel misbruikt te zijn door de komiek. Ze was basketbaltrainer op de universiteit in Philadelphia, waar Cosby als student colleges volgde en decennia later ook bestuurslid werd. De nu 43-jarige vrouw was niet aanwezig in de rechtszaal. De rechercheur die destijds haar verklaring opnam, las die voor.

Constand zou in 2004 tijdens een bezoek aan Cosby pillen en wijn van hem hebben gekregen, waardoor ze haar bewustzijn kwijt zou zijn geraakt.

Cosby arriveerde, in zwart pak gestoken, stipt op tijd bij de rechtbank. Voordat hij naar binnen ging, zwaaide hij even naar de toeschouwers die zich voor het gebouw hadden verzameld. 

Akkoord

Cosby werd in 2005 ontslagen van rechtsvervolging en bereikte een akkoord met Constand.

De zaak werd echter heropend toen steeds meer vrouwen Cosby publiekelijk van seksueel misbruik beschuldigden. Constand was een van de eerste vrouwen die in het openbaar over haar ervaringen met Cosby sprak. Hij heeft mogelijk wel vijftig vrouwen seksueel misbruikt.

Mocht Cosby uiteindelijk schuldig worden bevonden, zou hij een celstraf van maximaal tien jaar opgelegd kunnen krijgen. 

Hij kwam vlak voor de jaarwisseling op borgtocht vrij. De zaak wordt in juli vervolgd.