Sinds haar veelbesproken aansluiting bij de politieke partij Denk voelt Sylvana Simons zich niet geheel veilig buiten haar eigen voordeur.

"Een van de eerste dingen die ik na mijn aansluiting bij Denk moest bespreken was mijn beveiliging. Dat is raar, ik ben nog niet eens een echt Tweede Kamerlid, geen echte politica", zei de presentatrice maandag in RTL Late Night.

"Het heeft enorme impact op de mensen om mij heen. Zij worden geconfronteerd met dingen waar ze niks mee te maken hebben. Ik heb het thuis besproken met mijn partner en kinderen, zij worden erdoor geraakt."

Racisme

Simons kreeg veel beledigende reacties op haar politieke stap, veelal met een duidelijke racistische ondertoon. Ze liet aan de RTL-tafel onder meer een Facebookpost zien van een Ku Klux Klan-gewaad, met daarbij de tekst dat de afzender deze speciaal voor Simons had gewassen. "Dit is geen 'kritiek' meer", aldus Simons.

Ze verbaast zich over de hevigheid van de reacties. "We moeten met zijn allen gaan nadenken. Wanneer is iets grappig, en wanneer is het gewoon beledigend", vindt Simons. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Maar er wordt nu gevochten voor vrijheid van belediging zonder grenzen. Daar kan ik niet achter staan."

Ze trok de vergelijking met pesten onder kinderen. "Heel Nederland staat op zijn kop als kinderen zich om het leven brengen door pesten. En terecht. En dan gaan we als volwassenen juist uit alle macht het recht van mensen verdedigen om anderen zo diep te kwetsen."

Nederlanderschap

Simons zei verder dat ze als donkere vrouw volgens veel Nederlanders niet volwaardig is. "Er zit blijkbaar een grens aan je Nederlanderschap. Als je culturele roots ergens anders liggen, als je ouders of grootouders ergens anders vandaan komen."

Simons illustreerde dit door te verwijzen naar een artikel in Het Parool, waarin ze 'Surinaamse' werd genoemd, terwijl ze dat feitelijk niet is.

De 45-jarige vroeg RTL Late Night-presentator Humberto Tan of hij net als zij ervaart dat hij zich, als Nederlander met roots elders, moet inhouden over dit soort thema's. "Het is geen makkelijk onderwerp om te bespreken", gaf Tan toe. "Ik houd rekening met de omgeving."