Peter R. de Vries heeft een aanbod om lid te worden van de politieke partij Denk afgewezen.

"Ik ga niet meer de politiek in. Ik zit in een andere fase van mijn leven", vertelt hij vrijdag in De Nieuws BV op NPO Radio 1.

De Vries denkt dat hij gevraagd is, omdat sommige standpunten die hij in de media uit overeenkomen met die van Denk. "Dan val je kennelijk op."

In 2005 richtte de Vries de politieke partij Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) op. De misdaadjournalist zag uiteindelijk af van het plan om de politiek in te gaan, omdat uit onderzoek bleek dat te weinig mensen hem als aanwinst zagen in de Tweede Kamer.

Grenzen

De Vries vindt dat er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting zitten. "Ik vind ook dat je in principe alles moet kunnen zeggen, maar dat er wel grenzen aan zitten. Ik denk dat je niet kunt verdedigen dat je iemand als Erdogan pedofiel of geitenneuker noemt. Dat vind ik nergens voor nodig."

De journalist stelt dat er een bepaalde groep mensen in Nederland is die deze uitspraken wel goedkeurt. "Die bepaalde elite die beklemtoont en staat op de barricade voor de vrijheid van meningsuiting, maar als je een geluid laat horen wat niet helemaal daarmee overeenkomt, dan ben je een landverrader en NSB'er. Dat snap ik niet."

Sylvana Simons

Donderdag werd bekend dat presentatrice Sylvana Simons zich aansluit bij de partij van oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk.

De 59-jarige journalist denkt dat Simons een goede kans maakt in de politiek. "Ze is absoluut niet stom. Ze is slim, menselijk en ze heeft als voordeel dat ze bij een partij komt die al een bruggenhoofd in de Tweede Kamer heeft."

Video: Sylvana Simons over Denk

Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk
Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk