Mart Smeets gebruikt zijn bekende uitspraak "Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen" niet meer omdat mensen er de spot mee drijven.

"Het is helemaal geen uitspraak die ik veel gebruikte", nuanceert de sportcommentator in gesprek met de Volkskrant.

Smeets bevestigt dat hij de uitspraak weleens heeft gebruikt. "Maar de wereld van spottende lieden en Smeets-bashers heeft het veel groter gemaakt. Ik leg er iets terughoudends in. Mag ik zo brutaal zijn? Of zo dom? Of eerlijk?"

"Toen ik doorkreeg dat nota bene derderangs VARA-cabaretiers er goede sier mee maakten, dacht ik: nou, dat moest ik maar niet meer doen. Ik heb het jaren geleden al begraven, maar ik moet me nog steeds weleens inhouden."

Noorse truien

De 69-jarige presentator staat ook bekend om zijn Noorse truien. "Televisie werkt stigmatiserend. Mij wordt ook nagedragen dat ik mijn hele leven lang Noorse truien heb gedragen. Iedereen maakt er verkeerde en zielige grappen over."

"Ik heb ze tijdens precies een Olympische Spelen gedragen, in 2006 in Turijn en daarna nog een keer in de Tour de France toen het 's avonds ergens in de Alpen nogal koud was. Maar dat was vooral een knipoog naar de rest van de wereld; een gemene, doordachte knipoog."