De Vlaamse seksuologe Goedele Liekens heeft donderdagochtend seksuele opvoeding gegeven aan Kamerleden en scholieren in de Tweede Kamer. Die lessen zijn volgens Liekens belangrijk voor het 'bruto nationaal geluk'.

De Tweede Kamer wilde erachter komen wat scholen eraan doen en wat ze eraan kunnen verbeteren. De belangstelling was groot: "Normaal zien we hier niet zoveel camera's'', aldus vergaderingsvoorzitter Karin Straus (VVD). Niet alle partijen waren er; de christelijke fracties ontbraken.

Er is duidelijk een taak voor het onderwijs, zo bleek uit de reacties van de leerlingen, want met ouders is het soms ook maar behelpen. "Die vinden het een moeilijk onderwerp om te bespreken'', aldus scholier Julie.

Scholier Tosca heeft het er wel over met haar moeder, maar die "wil te veel details, dan denk je; oh shit!" Er zijn veel verschillen in de aanpak van de scholen: de ene doet veel, de andere juist weinig.

Video: Kamerleden krijgen seksuele voorlichting in Tweede Kamer

Kamerleden krijgen seksuele voorlichting in Tweede Kamer
Kamerleden krijgen seksuele voorlichting in Tweede Kamer

Panikeren

Met een groene kaart (goed) of een rode (fout) moesten de deelnemers stellingen beantwoorden. Er gingen er nogal wat de fout in over de acceptatie van homoseksualiteit.

De helft van de Nederlandse jongens keurt homoseksualiteit af, zo bleek. Dat was schrikken voor met name Goedele Liekens, die toch zo'n florissant beeld van Nederland had: "Dat had ik echt nooit, nooit gedacht.''

Voorloper

Volgens Liekens hoeft Nederland echter "niet te panikeren", want ons land is toch echt wel een voorloper als het gaat om seksuele opvoeding. Scholen doen er volgens haar wel goed aan ouders te betrekken bij de seksuele opvoeding in hun klas, zodat de vaders en moeders er geen rare dingen van gaan denken.

Sommige Kamerleden kunnen ook nog wel een lesje gebruiken, zo bleek. Twee heren en een dame hieven een groene kaart op bij de stelling dat een meisje nooit zwanger kan worden als ze ongesteld is. Fout, aldus Liekens. "U zit in de gevarenzone", concludeerde Liekens.

SGP en CU

De SGP en de ChristenUnie waren donderdagmiddag niet aanwezig om de les van Liekens te volgen. De presentatrice zegt het jammer te vinden dat de twee partijen afwezig waren.