AMSTERDAM - De Amerikaanse sterren Madonna en Gwyneth Paltrow debuteren deze week op het Britse toneel van West End. Voor Gwyneth was afgelopen donderdag het uur van de waarheid en Madonna heeft maandag haar eerste try-out. De 23e mei zal Madges voorstelling in premiere gaan.

Beide dames hebben weinig toneelervaring. Madonna heeft in de jaren '80 wel eens op het toneel gestaan (onder andere met ex-echtgenoot Sean Penn). In 1986 speelde ze in het stuk Goose and TomTom, om zich daarna op een zang- en filmcarriere te storten. Dat eerste is gelukt, dat met die films minder goed.

Het stuk van Madonna, 'Up for Grabs', gaat over een kunsthandelaar die een vriend probeert te manipuleren als een Jackson Pollock schilderij de markt op gaat. En ja: Madge is inderdaad de geslepen kunsthandelaar. Het stuk zal tien weken lang worden opgevoerd.

Gwyneth heeft zo mogelijk nog minder toneelervaring dan Madonna. Ze speelde ooit in één stuk tijdens een theaterfestival. Maar de eerste berichten zijn positief: Gwyn schittert niet alleen op 't witte doek, maar staat ook haar mannetje op het toneel. In 'Proof' spelt ze een begaafde dochter die worstelt met de vraag of ze de mentale problemen van haar geniale vader heeft geërfd.