Hadewych Minis geniet van bliksembezoek aan Cannes

Actrice Hadewych Minis voelt zich dolgelukkig op het festival van Cannes, waar zaterdag haar nieuwe Duitse film Toni Erdmann in première ging. 

De komedie, over een vader die op onconventionele wijze probeert zijn ongelukkige dochter weer wat joie de vivre te geven, staat momenteel hoog in de lijstjes van alle critici als favoriet voor de prestigieuze Gouden Palm.

Het is de tweede maal in vier jaar tijd dat Minis een film in de competitie heeft: in 2013 speelde zij de hoofdrol in Borgman van Alex van Warmerdam. "Ik voel me echt een vrouw van de wereld als ik hier over de boulevard loop", lacht ze. "Ik merk, net als de vorige keer, dat er iets begint te kriebelen: het smaakt naar méér. Ik zou misschien toch eens moeten proberen mijn vleugels wat meer uit te slaan naar het buitenland."

Minis, die een van de beste vriendinnen van de dochter speelt, moest de wereldpremière missen omdat zij tegelijkertijd op het podium stond in de nieuwe voorstelling De Storm van het Nederlands Kamerkoor. Maar zondag en maandag brengt de actrice een bliksembezoek aan het festival. Zondagavond woonde zij het grote Toni Erdmann-feest bij en maandag heeft ze gesprekken met vooral journalisten ter promotie van de film.

Snoepwinkel

De actrice werd twee jaar geleden via via benaderd om auditie te doen voor de Duitse komedie. "Het is een heel bijzondere, rare film", omschrijft Minis. "Het verhaal is heel vervreemdend, maar juist daardoor ontzettend menselijk. Regisseur Mare Ade heeft enorm oog voor detail en probeerde tijdens het draaien heel veel verschillende dingen uit: ze had veel weg van een kind in de snoepwinkel."

Minis leeft in Cannes op adrenaline; maandagavond vliegt ze alweer terug. "Het is soms lastig om carrières als zangeres en actrice en het moederschap met elkaar te combineren", erkent ze. "Ik ben gewoon een enorme bofkont dat alles zo goed uitpakt." 

De actrice wil wel gaan kijken of ze misschien wat meer in Duitsland kan gaan werken. "Het is altijd leuk om je werkveld te vergroten, en Duitsland is niet zo heel ver weg. Bovendien merk ik dat kunst daar nog écht heel hoog in het vaandel staat, net als bijvoorbeeld in Frankrijk of Denemarken. Dat is enorm inspirerend."

Toni Erdmann is in het najaar in de Nederlandse bioscopen te zien.

Lees meer over:
Tip de redactie