Jeanine Hennis-Plasschaert is niet van plan om zich ooit anders te kleden omdat ze minister van Defensie is. Ook al krijgt ze vaker opmerkingen en kritiek. 

"Ik moest me meer gaan kleden als Margaret Thatcher. Nou, in geen honderdduizend jaar ga ik dat soort kleren aantrekken", aldus Plasschaert tegen de Volkskrant zaterdag. "De dag dat ik een tuinbroekachtig pak aan moet trekken om serieus genomen te worden - die dag komt niet."

Plasschaert krijgt vaker buiten haar functie om commentaar op hoe ze eruit ziet, maar bij Defensie zelf merkt ze er niets van. "Er zullen best mensen bij Defensie zijn geweest die dachten: blond, hakken, wat gaat hier gebeuren? Ik heb er alleen nooit iets van gemerkt."

Bij Defensie gaat het volgens de minister vooral om wat de functie en rang is. "Defensie is behoorlijk hiërarchisch georganiseerd."

Kritiek

Toch neemt de 43-jarige minister wel de moeite om te reageren op kritiek op sociale media. "De sociale media bieden zo veel kansen, om je boodschap uit te dragen, om een gesprek aan te gaan. Een enorm mooi platform."

Het verbaast Plasschaert dat er mensen zijn die alleen "maar leeglopen" op sociale media als Twitter. "Niet iedereen spuit die drek, maar echt wel een fors aantal. Het is niet gezond. Meestal laat ik het heerlijk aan me voorbijgaan en soms heb ik ineens zin te reageren: wat denkt u nu eigenlijk wel?"

De minister vindt het niet erg dat er op veel plekken bij militairen in het buitenland een 'lekker-wijf-foto' van haar hangt. "Als ik een foto zie, moet ik lachen. Het is natuurlijk ook weer hilarisch. Ik bedoel: ik weet niet of ze ook een jongere Eimert van Middelkoop of een Hans Hillen aan een kastje hadden gehangen."