Bekende Nederlanders vieren donderdag allemaal op hun eigen manier Bevrijdingsdag. Sommigen moeten optreden, anderen staan gewoon stil bij de dag.

De 26-jarige Nielson staat dit jaar voor het eerst als Ambassadeur van de Vrijheid op het podium. De zanger stapt in een helikopter om van bevrijdingsfestival naar bevrijdingsfestival te reizen. 

Toen hij hiervoor gevraagd werd, ging er van alles door zijn hoofd. ''Mijn eerste gedachte was: wat een eer. Mijn tweede gedachte was: shit, nu moet ik vliegen'', aldus de zanger. ''Maar ik wilde mijn angst niet in de weg laten staan van zo'n mooie ervaring.''

Ook dj's Sunnery James en Ryan Marciano en zangeres Kovacs zijn Ambassadeurs van de Vrijheid. Dankzij de inzet van Defensie kunnen Sunnery, Ryan, Kovacs en Nielson per helikopter naar de in totaal veertien bevrijdingsfestivals, die dit jaar in Leeuwarden, Groningen, Assen, Zwolle, Almere, Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Vlissingen, Den Bosch, Roermond en Wageningen zijn.

Gers Pardoel treedt ook op donderdag. Hij staat in Wageningen en Zoetermeer. Ook André Hazes Jr. gaat naar Wageningen, nadat hij heeft gezongen in Zaandam.

Rapper Ali B gaat naar Groningen, naar het Stadspark. Daar treedt hij donderdagmiddag op, vertelt hij bij een foto op Instagram. Ali B. ontstak daar samen met premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur. Later op de dag treedt hij ook nog voor het oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bij het 5 meiconcert aan de Amstel.

The Voice of Holland-winnares Maan van Steenwinkel staat op het podium in Den Haag. De zangeres opent het bevrijdingsfestival op het Malieveld. 

Paul de Leeuw viert de dag op een rustigere manier. "In bed liggen en niet weten wat, hoe en wanneer je iets gaat doen", aldus de presentator op Twitter. "Met man en twee zonen in complete vrijheid. Wel verplicht tandenpoetsen."

Actrice Marly van der Velden blijft ook in eigen huis. Zij geniet van het weer in haar tuin. Ook Koningshuisdeskundige Marc van der Linden gaat terug naar huis, naar zijn oude woonplek. Hij viert de dag in Vught.