Jan Boskamp verzamelt Tweede Wereldoorlog-documentatie en ziet dat zijn kleinzoon die hobby heeft overgenomen. Maar dat is niet het enige dat hij zich heeft toegeëigend, het kind neemt namelijk ook scheldwoorden over van zijn opa.

De 67-jarige Boskamp werd net na de oorlog geboren en groeide op in een verwoest Rotterdam. Om de oorlog te kunnen begrijpen bezoekt hij al jaren oorlogsmusea over de hele wereld en verzamelt hij uiteenlopende oorlogsdocumentatie.

Als voetbalanalist op televisie spreekt de oud-Feyenoorder soms laatdunkend over de oosterburen. Zo kan hij genieten van het spel van een Duitse voetbalclub, maar merkt hij vaak meteen op het jammer te vinden dat het Duitsers zijn.

Moffen

Van die opmerkingen heeft Boskamp later spijt, want ze hebben nare gevolgen. "Mijn kleinzoon volgt het programma nu ook. Die wilde ineens wapens kopen, van die speelgoeddingen, en had het over moffen dit, moffen dat."

"Toen vond ik het helemaal niet leuk. Ik heb hem ook duidelijk gemaakt dat de mensen van nu er niks meer aan kunnen doen. Enige probleem is dat ik zelf het slechte voorbeeld heb gegeven", zegt hij in gesprek met NRC.

Binnenkort wil Boskamp oorlogsmusea in Jeruzalem en Berlijn bezoeken, om nog beter te begrijpen hoe de oorlog heeft kunnen ontstaan. De voetbalanalist ziet de toekomst daarnaast enigszins somber tegemoet: "Het erge is: soms heb ik het idee dat we niet leren van het verleden. Elders op de wereld hakken ze elkaar nog steeds de kop af."