Martijn Krabbé heeft vrijdag een verklaring gegeven over het eten van walvisvlees in de uitzending van het RTL4-programma Herman en Martijn: Op de proef gesteld. "Ik heb een fout gemaakt."

De presentator plaatste de verklaring op Twitter.

"We hebben gepoogd in beeld te brengen hoe men daar leeft. Dat deden we zonder de abjecte slachting van de vissen in beeld te brengen. En zonder duidelijk aan te geven dat zoiets wat ons betreft niet kan. We hebben kritische vragen gesteld maar dat was onvoldoende; en geen duidelijk standpunt ingenomen."

De presentator at het vlees in het kader van het programma, waarin hij en de tv-kok Herman den Blijker internationale culinaire tradities belichten. Op de Faeröer Eilanden krijgen Krabbé en Den Blijker een stukje walvisvlees aangeboden. Krabbé proeft het vlees en zegt zichtbaar onder de indruk: "Oh, mijn hemel."

Verwarring

"We hebben zelfs verwarring gezaaid door een hapje van die vis te eten", vervolgt Krabbé. "Dat was niet goed. Door de heftige - vaak terechte - reacties op de uitzending is mij duidelijk geworden dat je over een onderwerp als dit glashelder moet zijn. Dat heb ik nagelaten en dat zal mij niet nog een keer gebeuren."

De presentator benadrukt dat hij "deze gruwelijke praktijken" afkeurt. "Het was een stevige les in communicatie."

Video: Sea Shepherd voorziet einde samenwerking