Willeke Alberti was inniger bevriend met Ramses Shaffy dan veel mensen weten. "Ik vond altijd dat Ramses Shaffy van Liesbeth List is. Daarom heb ik er nooit in het openbaar over gepraat. 

"Maar Ramses en ik hadden een zeer hechte band", doet de zangeres zaterdag uit de doeken in De Telegraaf. "Ramses behoort tot de meest bijzondere herinneringen uit mijn leven."

De vriendschap ging zelfs zo ver dat de twee soms nachtenlang met elkaar belden. "Hij was tot het laatst zo ontzettend creatief. Dan had hij een liedje voor me gemaakt, belde op en zong het tien keer voor me. En we praatten tot het ochtendkrieken. Heel speciaal", zo kijkt Alberti op die tijd terug.

Alberti zorgde er persoonlijk voor dat Shaffy, die in december 2009 overleed, in het Amsterdamse kunstenaarsbejaardenhuis Sarphati terechtkwam toen hij niet meer voor zichzelf kon zorgen. 

Geraniums

"Ach, weet je, het is bekend dat er een groepje mensen uit het vak was die zorgde dat hij meer deed dan achter de geraniums zitten. Maar wij waren voor die tijd al intens verbonden. Toen hij vlak voordat hij stierf een hersenbloeding had, kwam ik nog bij hem. Ik was een van de weinigen, met Liesbeth natuurlijk, die hij nog herkende."