Gordon is bang om op zijn oude dag in zijn eentje te eindigen. De zanger zet zich mede daarom actief in voor het Ouderen Fonds en vraagt aandacht voor eenzame ouderen, vertelt hij in gesprek met NU.nl.

"Ik ben gaan samenwonen met mijn ex omdat ik er genoeg van had om alleen te wonen. Nu heb ik weer iemand om de boodschappen mee te doen, om samen mee te koken. Maar ik weet niet hoe lang dit nog duurt", aldus de presentator.

"Ik denk dat iedereen bang is om oud te worden en ineens alleen thuis te zitten. Een miljoen mensen in Nederland zeggen zich eenzaam te voelen, daar kan ik in de toekomst zomaar bij gaan horen."

Ook Gerard Joling, die zich samen met Gordon in Geer en Goor zoeken een hobby inzet voor het Ouderen Fonds om zo aandacht te vragen voor Nederlandse ouderen die zich eenzaam voelen, herkent de angst.

"Ik heb zelf een vangnet en denk dat ik genoeg mensen om me heen heb die er op mijn oude dag nog zijn, maar dat hebben heel veel mensen die wij hebben gesproken. Feit is dat je niet zeker weet hoe het loopt en je nu nog zoveel lieve mensen om je heen kan hebben; die kunnen wegvallen."

Hobby

In Geer en Goor zoeken een hobby gaat het duo met ouderen op zoek naar tijdverdrijf voor de ouderen. Gordon: "Dat kan een breiclub zijn of een wandelgroepje, als die mensen maar iets hebben om te doen."

"Die mensen zitten soms wekenlang alleen en dan is het heel fijn dat ze een keer in de twee weken even een uurtje kunnen paardrijden of zwemmen. Hun kinderen komen één keer in de vier maanden eens langs. Ik vind dat schandalig. Dat mensen zich zo eenzaam voelen is verschrikkelijk, als we daar dan met het vinden van een hobby iets aan kunnen doen, is dat prachtig", aldus Joling.

In het vorige seizoen gingen Joling en Gordon met ouderen op vakantie naar verre oorden. Gordon zegt daarvan geleerd te hebben. "We gingen voorbij aan ons doel. Die mensen hadden een prachtige periode terwijl ze op pad waren, maar eenmaal thuis hadden ze niemand meer. Wij willen juist structureel iets betekenen voor ouderen en ik denk dat we daar met het vinden van een hobby veel meer mee bezig zijn. Daar kunnen ze ook mee doorgaan als wij er niet met de camera bovenop staan."

Mark Rutte

Om aandacht te vragen voor de eenzaamheid van ouderen zijn de twee heren op bezoek geweest bij premier Mark Rutte in Den Haag. 

Gordon: "Mark en ik zijn inmiddels ook vrienden geworden, ik ken hem al jaren. Ik zie aan hem dat hij graag wil helpen, maar dat er lang niet altijd de middelen voor zijn. Dat hij dan de tijd neemt om met ons te praten over de toestand van die oude mensen vind ik prachtig."

Joling is kritisch op het huidige beleid, maar is blij dat Rutte de tijd heeft genomen om aandacht te schenken aan het onderwerp. "Ik vind dat er best wat meer geld naar zorg mag in Nederland. Prachtig dat we geld uittrekken om vluchtelingen te helpen en dat moeten we ook zeker blijven doen, maar laten we vooral niet de mensen vergeten die ons land hebben gemaakt."

'Schrijnend'

Gordon hoopt dat mensen verder kijken dan de grappen en grollen van hem en zijn collega. "De verhalen van die mensen zijn soms schrijnend. Ik heb echt huilend bij een vrouw van honderd jaar gestaan die vertelde dat ze iedere avond hoopt dat ze 's ochtends niet meer wakker wordt omdat ze zo eenzaam is."

"Ik denk dat die persoonlijke verhalen de kijkers naar de keel grijpt en dat zij ook denken: we moeten iets doen voor die mensen", zegt Joling.

Gordon blijft geloven dat hij zelf nog een geliefde mag vinden om zijn oude dag mee door te brengen, maar als dat niet lukt heeft hij in elk geval een plan B. "Drie vrienden van mij zijn ook nog vrijgezel en denken er net zo over als ik; als we ouder zijn en nog steeds alleen gaan we met z'n allen in één huis zitten. Zoals in Gooische Vrouwen, lijkt me hartstikke gezellig."

Joling heeft hetzelfde plan, maar of de twee dan samen komen te wonen weet hij nog niet. "Ik weet niet of we de mensen die hysterie moeten aandoen."