Martijn Krabbé heeft zich de woede van Sea Shepherd op zijn hals gehaald. De presentator en openlijk ondersteuner van de milieuorganisatie verorberde op televisie een stukje walvisvlees.

"Het is onacceptabel dat iemand uit Nederland, die verbonden is aan de Postcode Loterij en affiniteit heeft met Sea Shepherd, dit op televisie proeft en zegt dat het lekker is", zegt woordvoerder en directeur van Sea Shepherd Nederland Geert Vons tegen NU.nl, in een reactie op het moment dat dinsdagavond te zien was.

De presentator at het vlees in het kader van het RTL4-programma Herman en Martijn: Op de proef gesteld, waarin hij en de tv-kok Herman den Blijker internationale culinaire tradities belichten.

Op de Faeröer Eilanden krijgen Krabbé en Den Blijker een stukje walvisvlees aangeboden. Krabbé proeft het vlees en zegt zichtbaar onder de indruk: "Oh, mijn hemel."

Kort daarna legt Krabbé in een voice over uit: "Faeröer is een plek met eeuwenoude tradities. Heel mooi, zo heeft het eiland nooit een leger gehad, en andere (tradities, red.) roepen misschien vraagtekens op. Het eten van walvis is daar een van. Maar goed wij zijn hier te gast en dan is het lastig oordelen."

VIdeo: Sea Shepherd voorziet einde samenwerking met Martijn Krabbé 

Sea Shepherd voorziet einde samenwerking met Martijn Krabbé
Sea Shepherd voorziet einde samenwerking met Martijn Krabbé

Miljoenen

Sea Shepherd, dat wereldwijd walvisvaarders in hun jacht op de zoogdieren hindert, wordt sinds 2007 gesteund door de Postcode Loterij. Vanaf het begin van die samenwerking ontving Sea Shepherd 15,6 miljoen euro van de loterij. 

Tijdens de inwijding van de Nederlandse Sea Shepherd-dependance in Amsterdam in 2014 stuurde Krabbé als gezicht van de loterij een videoboodschap. Krabbé en diens ex-vrouw Amanda voeren zelfs mee op een boot van de walvisbeschermers.

Vons, die vóór de uitzending door de loterij werd ingelicht, vindt de argumentatie van Krabbé niet overtuigend: "Hij had gewoon kunnen weigeren en zeggen: 'Dank voor het aanbod.' Hij had beter moeten weten. Het jagen op walvissen en het eten van walvisvlees in Europa is verboden. Faeröer is een autonome gemeenschap binnen het koninkrijk van Denemarken en vormt in die wetgeving een uitzondering."

Kijkcijfers

Volgens Vons ging het Krabbé vermoedelijk alleen om de kijkcijfers. "Het is controversieel om het vlees te eten, iedereen heeft het erover. Dat is hem gelukt. Maar ik weet niet of hij zich realiseert dat dit zijn imago aantast."

Volgens de directeur hebben heel veel supporters van de organisatie hun ongenoegen geuit. Zodra de presentator terug is wil hij graag opheldering, stelt Vons verder.

"Wij zijn zo druk bezig en wat doe jij? Als populaire Nederlander ga jij daarnaar toe en zegt dat het lekker is, dan zakt mijn broek af. Ik ken Martijn persoonlijk en ga hem bellen zodra hij weer in Nederland is."

De Postcode Loterij laat weten dat Krabbé aan hen heeft duidelijk gemaakt dat hij het eten van walvisvlees op geen enkele wijze wil aanprijzen.

Amanda Beekman

Krabbé's ex-vrouw Amanda Beekman laat in een reactie aan Shownieuws weten de situatie te snappen. "Martijn maakt een programma over extremen en dat het op deze extremen is uitgekomen is heel naar voor dierenrechtenactivisten, dat begrijp ik heel goed. Maar hij is zelf iemand die mij heel lang heeft gesteund terwijl ik mee wilde bij Sea Shepherd. Hij is zich heel goed bewust dat walvisjacht niet gepromoot moet worden."

NU.nl is nog in afwachting van een reactie van Krabbé zelf.