Turner Epke Zonderland is sinds zijn gewonnen gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 een zeer bekende Nederlander geworden. Dat vindt hij soms jammer. "Het lukt mij niet om in het openbaar mijzelf te zijn."

"Dat kan alleen nog als ik bij mijn beste vrienden of mijn familie ben", vertelt de 30-jarige turner in gesprek met de Telegraaf.

Alleen op vakantie kan Zonderland genieten van een anonieme status. "Drie jaar geleden heb ik door Amerika gereisd. Daar ben ik, voor het eerst sinds jaren, echt wekenlang door niemand herkend. Toen veranderde ik weer in de persoon die ik vroeger was."

"Dat ik niet hoefde na te denken over wat ik deed of wat ik zei, dat ik eindelijk weer eens lekker impulsief kon zijn. Dat voelde echt bevrijdend."

Opletten

Zonderland merkt dat hij in Nederland altijd moet opletten met wat hij zegt. "Vroeger was ik daar veel losser in, nu allang niet meer."

"Het is de prijs die ik betaal voor mijn succes van Londen. Eigenlijk is dat het enige beetje negatieve dat aan die gouden medaille kleeft. Het is niet zo dat ik ineens spijt van die plak heb. En toch, diep van binnen zou ik het liefst anoniem door het leven stappen."