Thijs Römer vond zijn opmerking op Twitter over PVV-leider Geert Wilders, waarin hij naar Volkert van der G. refereerde, "niet per se handig".

"Ik vind hem zelf nog steeds erg geestig, ik heb hem ook niet weggehaald, maar er kwam iets te veel gedoe van om het de tweet waard te maken", vertelt de 37-jarige acteur in gesprek met Volkskrant Magazine.

Römer maakte die opmerking naar aanleiding van Wilders' uitspraak over minder Marokkanen. "Volkert, waar ben je als je land nodig heeft?", schreef hij. Dat leidde tot veel ophef.

Video: 'Willen we meer of minder Marokkanen?'

Zwartepietendebat

"Blijkbaar gaan ironie en Twitter niet samen", concludeert Römer. "Vorig jaar had ik iets getweet als: 'Ik hoop dat mijn lieve vrienden van IS een aanslag plegen op het zwartepietendebat, daar druipt de ironie ook vanaf, maar toen werd ik door Twitter zelfs verplicht hem eraf te halen. Het zou namelijk aanzetten tot haat."

De acteur uit onder andere Moordvrouw en Alles is Familie wilde die beslissing van het sociale netwerk zelfs aanvechten. "Maar een uur later had ik daar eigenlijk helemaal geen zin meer in, haha."

Randdebielen

"Maar zo moet je dus elke keer de afweging maken: heb ik het ervoor over dit te versturen en vervolgens de kans te lopen 48 uur te worden gestalkt door een stelletje anonieme randdebielen, die blijkbaar niets beters in hun leven te doen hebben dan jou een kankermongool noemen - vaak niet eens goed gespeld - of verstuur ik hem niet en heb ik daar geen last van?"

In februari 2015 gingen Römer en zijn vrouw Katja Schuurman uit elkaar. Schuurman heeft inmiddels een nieuwe liefde gevonden, de veertien jaar jongere Freek.