Advocaten van Bill Cosby gaan deze woensdag de rechter in Philadelphia verzoeken een tien jaar oude mondelinge verklaring van de komiek over affaires en drugs ongeldig te laten verklaren.

Cosby hoopt hiermee te voorkomen dat zijn verklaring in huidige en toekomstige rechtszaken wordt gebruikt, meldt The Hollywood Reporter.

Het document met daarin uitspraken van de 78-jarige komiek werd een jaar geleden openbaar gemaakt op verzoek van persbureau Associated Press (AP). Slechts enkele andere mediabedrijven hebben toegang gekregen tot de duizend pagina's tellende verklaring.

Als het document ongeldig wordt verklaard, is het in feite niets meer waard voor de pers.

De verklaring komt voort uit de zaak Andrea Constand. Bill Cosby werd eind december aangeklaagd wegens seksueel misbruik. In 2004 zou hij Constand hebben gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad ten noorden van Philadelphia.

Schikking

In januari 2005 stapte ze al eens naar de politie, maar een maand later liet de rechter weten de komiek niet formeel aan te klagen omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. Constand en Cosby troffen in 2006 een schikking in een zaak die ze vervolgens zelf aanspande.

Dat er geen media hebben bericht over de inhoud van de verklaring, heeft te maken met de schikking die toentertijd is getroffen. De advocaten van Cosby willen er echter zeker van zijn dat de inhoud ongeldig verklaard wordt.